BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Örülhetnek a kiskereskedők

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 2014. áprilisban 745 milliárd forint volt, 61 milliárd forinttal több, mint egy évvel korábban - közölte a KSH.

Idén áprilisban az országos kiskereskedelmi forgalom közel fele az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben (47,9 százalék), egyharmada (33,8 százalék) a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, a fennmaradó 18,3 százalék pedig az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene áprilisban 7,5 százalékkal nőtt. Az élelmiszer-kiskereskedelmen belül a forgalom döntő hányadát (78,8 százalék) az élelmiszer jellegű vegyes üzletek adták, ahol az értékesítés volumene 4,3 százalékkal csökkent, miközben az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké – a dohány-kiskereskedelmet érintő jogszabályi változások miatt – 114,0 százalékkal volt több, mint 2013. áprilisban.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene áprilisban 7,0 százalékkal emelkedett 2013 hasonló időszakához képest. Növekedtek az eladások a textil-, ruházati és lábbeli- (12,5 százalék), az iparcikk jellegű vegyes- (10,2 százalék), a gyógyszer-, gyógyászatitermék- és illatszer- (9,1 százalék), a bútor-, műszakicikk- (7,0 százalék) valamint a használtcikk-üzletekben (1,6 százalék). A forgalom az előző évinél kisebb volumenű volt a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikküzletekben (2,2 százalék).

A korábbi időszakhoz hasonlóan folytatódott a bővülés (26,6 százalék) az árucikkek széles körére kiterjedő csomagküldő és internetes kiskereskedelemben.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalma áprilisban nőtt, volumene 3,8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai áprilisban 7,9 százalékkal nőttek.

2014. január–áprilisban a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene 6,9 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.