Cégvilág

Van tanulmány Paksról, de titkolja a kormány?

Seszták Miklós kijelentette, hogy van hatástanulmány Paks 2-ről, és közzétettek minden, a nyilvánosságra tartozó információt, amely nem sérti a közérdeket. A nemzeti fejlesztési miniszter a Hír TV-nek arról is beszélt, hogy Paks 2 nem fog drágábban termelni, sőt kimutatásaik szerint az egyik legolcsóbb energiaforrás lesz.

Seszták Miklós a Magyarország élőben című műsorban arra kérdésre, hogy miután a villamos energia nagykereskedelmi ára az elmúlt években több mint 50 százalékkal csökkent, nem érné-e meg jobban atomenergia helyett külföldről importált villamos energiát használni, azt válaszolta, szeretnék elkerülni hogy a magas energiafüggőség tovább növekedjen. Hangsúlyozta, az orosz megállapodás piaci alapon született; az orosz fél pénzügyi befektetést akar, semmi mást. Nem lehet majd beleszólni a rezsicsökkentésbe vagy az adóemelésbe - mondta.

Bár a sérült fűtőelemeket 50 évig lehetne az atomerőműben tárolni, nem maradnak itt addig - mondta a miniszter. Hogy meddig, azt nemzetbiztonsági kérdésnek nevezte. Hozzátette, elemzik, hogy Ukrajnát kikerülve más országon keresztül szállítsák majd azokat el.

A TASZ szerint továbbra sincs ismeretünk arról, hogy a magyar kormány milyen számítások, elemzések, információk ismeretében döntött az új paksi atomerőműről. Ezen adatok nyilvánosságáról szóló perben a Fővárosi Törvényszék elutasította a keresetet, mivel a per során kiderült, hogy a kért információk nem is léteznek. Azaz a kormány nem végezte el azokat a vizsgálatokat, amelyek információkkal szolgáltak volna az új reaktorok előkészítéséhez - állítja a szervezet. Ha ez így van, akkor a kormány a saját szabályait sem tartja be.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek