Cégvilág

Vénalenyomatot és íriszképet is kérhetnek, ha az ember meccsre menne

Benyújtották a sporttörvény módosítását a Parlament elé. Ritka bonyolult lehet meccsre járni, a beléptetéshez nem csak fotót és személyes adatokat, hanem íriszképet és vénalenyomatot is elkérhetnek.

A törvényjavaslat, amelyet két fideszes képviselő, Vas Imre és Simon Róbert Balázs jegyez, azt kötelezővé tenné a sportkluboknak, hogy csak névre szóló jegyeket vagy bérleteket adjanak el. Ahol beléptető rendszert alkalmaznak (az MLSZ rendezvényein ezt fokozatosan teszik kötelezővé, azaz hamarosan az összes NB I-es meccsen ez lesz érvényes), ott fényképes klubkártya kiváltását is kötelezővé tehetik. Igaz, a törvényjavaslat itt még csak lehetőségről ír, nem kötelezettségről.

Pedig az nem semmi lenne, ami a beléptetésnél a nézőkre várna. Ha valaki úgy döntene, hogy szeretne megnézni egy magyar meccset, azt láthatja majd, hogy a szervező а klubkártya kiváltásának а feltételeként meghatározhatja, hogy а "klubkártya tulajdonosa személyazonosítása céljából, е személy képmásából, íriszképéből vagy vénalenyomatából generált, vissza nem fejthető, titkosított, algoritmizált alfanumerikus kódot kezelhessen". Ha ezt kötelezővé teszi a rendezvény szervezője, akkor a beléptetésnél ellenőrizni kell, hogy valóban a jegy vagy bérlet tulajdonosához tartozik-e az adott kód.

"А törvényjavaslat célja, hogy а sportesemény szervezők а modern technológia segítségével már beléptetésnél kiszűrhessék azokat, akik korábbi rendzavarásukkal veszélyeztették а fair plау szellemét а lelátókon" - indokolják a képviselők a javaslatukat.

sport beléptetés
Kapcsolódó cikkek