Cégvilág

A parlagfű tüneteinek enyhítésére 25 milliárdot költünk gyógyszerekre

2013-ban azon társadalombiztosítási támogatással rendelhető gyógyszerekre, amelyek a parlagfű által okozott panaszok kezelésére is szolgálnak, közel 25,13 milliárd forintot fordítottak Magyarországon – közölte Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter szerint ebből az összegből mintegy 6,23 milliárd forint esett a parlagfű virágzásának időszakára. Közel egymillióan lehetnek érzékenyek a parlagfűre.

„Mennyire becsülik 2013-ban a parlagfű által okozott össztársadalmi kárértéket? ” – kérdezte írásban a kormányzatot a DK-s Oláh Lajos. Varga Mihály válaszában közölte, hogy a parlagfű által okozott össztársadalmi kárérték meghatározása csak becsléssel lehetséges, elkülönített adatok nem állnak rendelkezésre . A nemzetgazdasági miniszter azt leírta, hogy a parlagfű és a többi allergén által okozott megbetegedésekre és a gyógyszertámogatások összegére együttes adatok vannak . 2013-ban azon társadalombiztosítási támogatással rendelhető gyógyszerekre, amelyek a parlagfű által okozott panaszok kezelésére is szolgálnak, közel 25,13 milliárd forintot fordítottunk. Ebből az összegből mintegy 6,23 milliárd forint esett a parlagfű virágzásának időszakára.

Magyarországon a parlagfű elsősorban a szántóföldi kultúrákat károsítja, de előfordul a vonalas létesítmények, építkezések színhelyén, valamint a parlagon hagyott területeken is. Varga Mihály szerint az agráriumban okozott kár meghatározásánál a parlagfű elleni védekezés költségét lehet alapul venni . A parlagfű elleni közérdekű védekezésre felhasználható forrás a Földművelésügyi Minisztérium fejezetében szerepel . 2013-ban erre a célra összesen 1,107 milliárd forintot fordított a kabinet.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Oláh érdeklődésére közölte, hogy a légúti allergia napjainkra a világ, így hazánk lakosságának is jelentős hányadát érintő népegészségügyi probléma. Rétvári Bence leírta, hogy Magyarországon a legnagyobb hatású allergiás/asztmás megbetegedést indukáló biológiai légszennyező ágens a parlagfű pollenje. Az OEP adatai alapján 2013-ban a parlagfű allergiával, illetve azzal összefüggésbe hozható tünetekkel, mintegy 396 ezer ember fordult orvoshoz . A betegek átlagos előjegyzési ideje az egyes allergia kezelésében kompetens szakrendelésen különböző, így az allergológia és klinikai immunológia szakrendeléseken átlagosan 28 nap, a pulmonológiai allergológia és immunológia szakrendeléseken átlagosan 11nap, míg az immunológiai laboratóriumi diagnosztika vizsgálatok átlagos előjegyzési ideje 5 nap. Az allergológiai vizsgálatok eredményei alapján Magyarországon a közel 2 millió főre tehető légköri allergénekre érzékenyek körülbelül fele a parlagfűre is érzékeny.

Rétvári szerint tekintettel arra, hogy a gyógyszerek az alkalmazási előírásaik alapján többféle indikációban is rendelhetőek és a készítmények gyógyszerforgalmát a kezelés indikációja szerint nem lehet elkülöníteni, így nem adható meg pontosan, hogy mennyi gyógyszer került felírásra a parlagfű okozta panaszok kezelésére. A rendelkezésre álló forgalmi adatok ezért együttesen tartalmazzák az allergiás eredetű, az asztma és a krónikus obstruktív légúti betegség (COPD) indikációk szerinti forgalmi adatokat. Ennek megfelelően 2013-ban a parlagfű okozta panaszok kezelésére is szolgáló társadalombiztosítási támogatással rendelkező gyógyszerekre
a betegek mintegy 3,42 milliárd forint forint térítési díjat fizettek, a társadalombiztosítási támogatás közel 25,13 milliárd forint volt, ahogyan azt Varga Mihály is említette. A parlagfű szezont (2013 . július-szeptember) tekintve a betegek által fizetett térítési díj 813,35 millió forint, a társadalombiztosítási támogatás 6,23 milliárd volt.

A szénanátha és a kötőhártya-gyulladás kezelésére alkalmazott, társadalombiztosítási támogatással rendelkező gyógyszerek esetében a betegek által 2,31 milliárd forint térítési díj került kifizetésre, a társadalombiztosítási támogatás 867,97 millió volt . A parlagfű szezont tekintve 685,77 millió forint a betegek által fizetett térítési díj, és 257,91 millió forint a társadalombiztosítási támogatás.

A gyógyszer-nagykereskedők közforgalmú gyógyszertárakba történ ő kiszállítási adatai alapján az allergiás rhinitis (szénanátha) és kötőhártya-gyulladás megbetegedések kezelésére szolgáló vény nélkül is kapható, nem támogatott gyógyszerekre a betegek 2013. évben mintegy 8,14 milliárd forintot, a parlagfű szezonban 2,29 milliárd forintot költöttek.

Fazekas Sándor Oláh Lajos kérdésére közölte, hogy az idei büdzsében az agrártárca költségvetésében a parlagfű elleni közérdekű védekezés végrehajtásának támogatása címsoron 46,1 millió forint összeg áll rendelkezésre, melynek célja a közérdekű védekezés és a kapcsolódó célprogramok finanszírozása. A földművelésügyi miniszter leírta, hogy a korábbi évek gyakorlatának megfelelően a közvetlenül parlagfű elleni közérdekű védekezésre rendelkezésre álló források mellett a lehetőségekhez mérten más, közvetett források felhasználásával is sor kerül parlagfű-mentesítésre. A Belügyminisztérium így az idén is szervez közfoglalkoztatási program keretében parlagfű-mentesítési programokat.

A közútkezelő és a vasúttársaságok a 2013. évhez hasonlóan 2014-ben is az út- és vasúti pályafenntartási feladataik között végzik el a parlagfű és egyéb allergén gyomnövények. elleni védekezést . Az egyes munkafolyamatokon belül (rézsű állékonyság, vízelvezetés biztosítása, közlekedésbiztonsági szempontból veszélyes növények eltávolítása) nincs külön elkülönített pénzügyi keret a parlagfű irtására, ugyanakkor az állami tulajdonú vonalas infrastrukturális létesítmények kezelői ütemezett feladataik végrehajtása során kiemelt figyelmet szentelnek az allergén gyomnövények visszaszorítására.


Az Aerobiológiai Hálózat működtetése az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat feladata, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal által az Országos Környezetegészségügyi Intézetnek folyósítandó működtetési támogatás 2014-ben 6 millió forint.

Fazekas közölte, hogy tavaly (amikor is a késői virágzás miatt a parlagfű pollenszórása a korábbi évekhez képest kisebb volt) a kormányhivatalok földhivatalai külterületeken 4,1 millió hektár mezőgazdasági területet ellen őriztek, melyből 1,6 millió hektár terület légi úton került ellen őrzésre. Az ellenőrzések eredményeként összesen 5626 hektár nagyságú parlagfűvel fertőzött foltot derítettek fel. A földhivatalok ellenőrzései alapján a megyei kormányhivatalok Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságainak közérdekű védekezést 4027 hektáron kellett elrendelni. A jegyzőkönyvek alapján 129,77 millió forint értékben került sor növényvédelmi bírság kiszabására .
Belterületen a jegyzők és a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságai összesen 413806 m2 parlagfűvel fertőzött területet derítettek fel. A jegyzőkönyvek alapján a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságai összesen 21,134 millió forint értékben szabtak ki növényvédelmi bírságot.

földművelésügyi miniszter Emberi Erőforrások Minisztériuma Fazekas Sándor allergiás rhinitis pollen immunológiai laboratórium krónikus obstruktív légúti betegség (COPD) nemzetgazdasági miniszter Oláh Lajos szénanátha astmás megbetegedések allergológiai kötőhártya-gyulladás Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat parlamenti államtitkár dk Aerobiológiai Hálózat Varga Mihály oep pulminológiai Rétvári Bence parlagfű allergán megbetegedések
Kapcsolódó cikkek