Cégvilág

Földhővel spórol az Audi Hungária

Indul a Pannergy Győri Geotermikus projektje, a jövő év végétől az ennek során kiépítendő rendszer adja az Audi Hungária által felhasznált hőenergia 60 százalékát.

Új geotermikus rendszer fedezi majd az Audi Hungária által felhasznált hőenergia 60 százalékát.

Részben erre támaszkodva a motor- és járműgyár 2018-ig 25 százalékkal kívánja csökkenteni az energiafelhasználását. A jövő év végétől évente legalább 82 ezer megawattórányi hőenergiához jut Pannergy csoport beruházásában készülő rendszerből, amelynek Péren lesz a fúróbázisa. A kutat 2400 méter mélyre kívánja lemélyíteni, ehhez körülbelül két hónapra lesz szükség. A fúrás kezdetével indul meg a Győri Geotermikus Projekt, amely a régió geotermikus adottságainak ipari hasznosítását célozza.

„A győri beruházás, a termelő és visszasajtoló kutak fúrása mellett a teljes geotermikus fűtőrendszer kiépítését is magában foglalja”, fogalmazott cége és az Audi közleményében Tóth Péter, a PannErgy Nyrt. vezérigazgatója, az igazgatótanács tagja. Tájékoztatása szerint a 11-12 kilométeresre tervezett csőrendszer lefektetése a sikeres fúrás után, 2014 őszén kezdődhet. A PannErgy a projektet saját és európai uniós forrásokból valósítja meg.

A geotermikus hőenergia felhasználásának köszönhetően évi 19800 tonnával csökken a győri Audi széndioxid-kibocsátása. A projekt csupán egy azon 380 intézkedés közül, amelyet a vállalat az elmúlt négy évben az energiahatékonyság növelése érdekében hozott. Ezekkel az Audi Hungaria eddig 57,6 gigawattóra energiát takarított meg. „Az energiahatékonyság a vállalati stratégia meghatározó eleme” – jelentette ki Thomas Faustmann, az Audi Hungária ügyvezető igazgatója. Cége az új projektben a PannErgy leányvállalatával, a DD Energy Kft.-vel kötött 17+15 éves hőenergia szállítási szerződést.

Faustmann Audi győri Tóth Péter pannergy geotermikus
Kapcsolódó cikkek