Szilvából sok fajta létezik: besztercei szilva, kékszilva, magvaváló szilva, ringló, mirabella. A kék, vörös és sárga szilvák vékonyabb húsúak, ami erősen tapad a maghoz, ettől kevésbé értékesek, erősen savasak. Fogyasztásuknál figyeljük meg, hogy jelentkezik-e kellemetlen hatásuk, s ha igen, akkor ne együk! Az úgynevezett magvaváló szilva igen tápláló, bőségesen fogyaszthatjuk. Értékes tápláléka az agynak és az idegrendszernek, mert serkentő, frissítő hatású, és méregtelenítő szerepe is felbecsülhetetlen.
A lekvár és a pálinka mellett a szilva remek alapanyag süteményekbe, nagyon finom pitéket készíthetünk belőle. De remek választás a gyümölcs akkor is, ha különleges krémet szeretnénk csinálni. Ajánljuk még öntetekhez, és keverhetjük rakottasokba is. Tartalmas levesek után kínálható édességekhez is kiváló. Befőttet is főzhetünk szilvából, így megőrizzük a gyümölcsöt a téli napokra. Fagyasztóba is tehetjük, de előtte magozzuk ki.
Aki pedig igazán szeretné a legtermészetesebb állapotban sokáig élvezni az ízét, válassza az aszalást. Minden vitamin megmarad benne, ami a friss szilvában megtalálható, de töményebb mennyiségben.
1 kg szilva, 6 dkg barnacukor, 1 mk. őrölt fahéj, 1 citrom reszelt héja, 0,5 dl rum, 8 babapiskóta, 5 dl tejszín, 2 ek. szilvalekvár.
Elkészítés:
1. A szilvát megmossuk, lecsepegtetjük, négybe vágjuk és kimagozzuk. A kapott szilvadarabokról lehúzzuk a héjat, ha nem menne, késsel vékonyan meghámozzuk, mert csak a szilva húsára van szükségünk.
2. Teflon serpenyőben karamellizáljuk a cukrot, majd rátesszük a szilvát, a fahéjat, a reszelt citromhéjat, és 5 percig főzzük. Ráöntjük a rumot, és a tűzről levéve kihűtjük.
3. Kelyhekbe tördeljük a piskótákat, elosztjuk rajta a rumos szilvát, de a levének csak a felét locsoljuk rá. Pihentetjük 10 percen át, hogy a piskóta megázzon.
4. A visszamaradt szilvalevet kikeverjük a lekvárral. Kemény habbá verjük a tejszínt, beleforgatjuk a lekváros szilvalevet, és a kelyhekre szétosztjuk. Azonnal fogyasztjuk.
1 adag: 545 kcal
1 kg szilva, 6 dkg barnacukor, 1 mk. őrölt fahéj, 1 citrom reszelt héja, 0,5 dl rum, 8 babapiskóta, 5 dl tejszín, 2 ek. szilvalekvár.
Elkészítés:
1. A szilvát megmossuk, lecsepegtetjük, négybe vágjuk és kimagozzuk. A kapott szilvadarabokról lehúzzuk a héjat, ha nem menne, késsel vékonyan meghámozzuk, mert csak a szilva húsára van szükségünk.
2. Teflon serpenyőben karamellizáljuk a cukrot, majd rátesszük a szilvát, a fahéjat, a reszelt citromhéjat, és 5 percig főzzük. Ráöntjük a rumot, és a tűzről levéve kihűtjük.
3. Kelyhekbe tördeljük a piskótákat, elosztjuk rajta a rumos szilvát, de a levének csak a felét locsoljuk rá. Pihentetjük 10 percen át, hogy a piskóta megázzon.
4. A visszamaradt szilvalevet kikeverjük a lekvárral. Kemény habbá verjük a tejszínt, beleforgatjuk a lekváros szilvalevet, és a kelyhekre szétosztjuk. Azonnal fogyasztjuk.
1 adag: 545 kcal Szilvás-mákos metélt Hozzávalók 6 személyre:
25 dkg keskeny metélt tészta, 30 dkg szilva, 4 tojás, 4 dkg vaj + a sütőtálhoz, 6 dkg cukor, 4 dkg méz, 1 citrom reszelt héja, 1 mk. őrölt fahéj, 1 tasak vaníliás cukor, 2 dl tejföl, 15 dkg darált mák, 2 ek. rum, zsemlemorzsa a sütőtálhoz.
Elkészítés:
1. A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, majd hideg vízzel kicsit leöblítjük, és lecsepegtetjük. A szilvát megmossuk, kettévágjuk, kimagozzuk, cikkekre vágjuk. A tojásokat szétválasztjuk.
2. A tojássárgáját habosra keverjük a vajjal és a cukor felével. Amikor jó habos, beletesszük a mézet, a citromhéjat, a fahéjat, a vaníliás cukrot, egy csipet sót, a tejfölt, a mákot és a rumot. Jól elkeverjük, és beleforgatjuk a szilvát.
3. A fehérjéből a maradék cukorral kemény habot verünk. Összekeverjük a szilvás-mákos masszát a tésztával, majd nagyon óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot, hogy ne törjön össze.
4. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Kivajazunk, morzsával megszórunk egy hőálló tálat, beletesszük a tésztát, és a sütőben körülbelül 40 percig sütjük. Kivesszük, kicsit pihentetjük, majd felszeleteljük és tálaljuk. Kínálhatunk mellé rummal kikevert szilvalekvárt.
1 adag: 415 kcal Fahéjas kalács bundában: ha megsült, adhatjuk a tányérra a boros szilvát Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg szilva, 1 dl vörösbor, 15 dkg szilvalekvár, 1 csipet őrölt fahéj, 8 szelet foszlós kalács, 3 tojás, 1 dl tej, 1 tasak vaníliás cukor, bő olaj a sütéshez.
Elkészítés:
1. Kelt tésztát dagasztunk, és kalácsot sütünk belőle. De egyszerűbb, ha a maradék kalácsot használjuk el, vagy vásárolunk egy fonott kalácsot.
2. A szilvát megmossuk, kimagozzuk, negyedeljük. A bort a szilvalekvár harmadával és a fahéjjal kíméletesen főzzük 5 percig. Beletesszük a friss szilvát, 10 percig pároljuk, majd félretesszük.
3. A kalácsok felét megkenjük a maradék lekvárral, és mindegyiket betakarjuk egy másik szelettel. Félbevágjuk őket.
4. Összekeverjük a tojásokat a tejjel, a vaníliás cukorral, majd a kalács darabokat belenyomkodjuk. Kivesszük, és forró, bő olajban pár perc alatt pirosra sütjük. Az olajból kivéve konyhai papírtörlőn leitatjuk.
5. Tányérra tesszük a sült kalácsdarabokat, mellé adjuk a boros, fahéjas szilvát. Ízlés szerint megszórhatjuk porcukorral vagy fahéjas porcukorral.
1 adag: 742 kcal-->
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.