BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szilvalekvár otthon, vörösréz üstben

Nagyanyáink vörösréz üstben reggel kezdték el főzni a megmosott és kimagozott szilvát. A család felváltva, állandóan kavargatta egészen délutánig. Olyan sűrű lett, hogy megállt benne a fakanál! Természetesen cukor, és tartósítószer hozzáadása nélkül készült, majd mázas fazékba, szilkébe adagolták.

Napjainkban is szilvából főzik az egyik legkedveltebb lekvárt, de már számos gyorsabb módja is van a készítésének. Csinálhatjuk befőzőcukorral, vagy kombinálhatjuk a sütést és a főzést, illetve létezik egy nagyon egészséges megoldás is: készíthetjük sütőben.

A sütve-főzve készített lekvár esetében a szilva puhulása a sütőben történik. A leveses gyümölcsöt tepsibe tesszük, majd 200 °C-on legalább egy órát sütjük. Az így kapott félkész lekvárt lábasba öntjük, ha szeretnénk, fűszerezzük, majd cukorral összefőzzük. A sütésnek köszönhetően a gyümölcshús nem roncsolódik össze teljesen, és ha a fűszereket már a sütéskor a szilvához adjuk, az ízhatás is sokkal intenzívebb lesz.

Ha a sütőben készül, nem kell hozzá más, csak a gyümölcs, amit 160 °C-on órákig sütünk, keverés nélkül. Ajánlott magas falú lábast használni, hogy ne fröcsögjön ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.