A mediterrán országokban nagyon szeretik a padlizsánt. A franciáknál kerül belőle a lecsóba (ratatuille), grillezve és olajba marinálva előételként is kínálják. A görögök muszakájában is fontos szerepet kap, a katalánok parázson sütik, és az olaszoknál is gyakran találkozunk vele, természetesen mozzarellával, paradicsommal keverve. De az arab országok is előszeretettel használják salátába, levesbe, krémekbe keverik, sőt jut belőle a kuszkuszba is.
A magyar konyhában – leginkább az erdélyi hagyományok szerint – krém készül belőle. Ez lehet majonézes, hagymás vagy olajos. Ezen kívül csak ritkán használjuk a konyhában. Pedig elleshetnénk néhány remek fogást a déli országok konyhájából!
Egyszerűen kezdhetjük a felhasználást, hagyományos receptjeinkbe bátran keverjük belőle. A magyar lecsóban is ízletes, a rakottasokba is kerülhet egy-egy sor belőle. De még a raguk sem romlanak el tőle. Húsok mellé grillezve tökéletes köret, töltve pedig maga a változatosság: rajtunk múlik, mi kerül a kivájt csónakokba. Keverhetjük hússal, sajttal, rizzsel, és máris mehet a sütőbe. Kezdődhet a próbálgatás.
a tésztához 15 dkg margarin, 25 dkg liszt, 1 tojás. A töltelékhez: 30 dkg padlizsán, 20 dkg vöröshagyma, 20 dkg paprika, 1/2 dl olaj, 1 ek. felaprított petrezselyem, 1 tojás, 3 dl tejföl, 10 dkg reszelt sajt.
Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit cipóvá gyúrjuk, a hűtőben 1 órát pihentetjük.
2. A töltelékhez a padlizsánt kockákra vágjuk, megsózzuk, és 20 percig állni hagyjuk. A hagymát, meghámozzuk, felaprítjuk. A paprika húsát falatnyi darabokra vágjuk. A padlizsán levét leitatjuk, serpenyőben, a fele olajon megpirítjuk. A maradék olajon megpirítjuk a hagymát a paprikával, sózzuk, borsozzuk, félrehúzzuk, és belekeverjük a petrezselymet, a padlizsánt.
3. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tésztát 26 cm körlappá nyújtjuk, kibélelünk vele egy 24 cm-es tortaformát úgy, hogy a peremére is jusson. A tésztára papírt teszünk, nehezéknek rizst szórunk rá, hogy ne púposodjon fel az alja. 10 percig elősütjük, majd a papírt a nehezékkel leemeljük róla.
4. A zöldségeket elkeverjük a tojással, a tejföllel, és a tésztára terítjük. Megszórjuk a sajttal, és még 20-25 percig, pirulásig sütjük. Salátával, tejföllel tálaljuk.
1 adag: 675 kcal
a tésztához 15 dkg margarin, 25 dkg liszt, 1 tojás. A töltelékhez: 30 dkg padlizsán, 20 dkg vöröshagyma, 20 dkg paprika, 1/2 dl olaj, 1 ek. felaprított petrezselyem, 1 tojás, 3 dl tejföl, 10 dkg reszelt sajt.
Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit cipóvá gyúrjuk, a hűtőben 1 órát pihentetjük.
2. A töltelékhez a padlizsánt kockákra vágjuk, megsózzuk, és 20 percig állni hagyjuk. A hagymát, meghámozzuk, felaprítjuk. A paprika húsát falatnyi darabokra vágjuk. A padlizsán levét leitatjuk, serpenyőben, a fele olajon megpirítjuk. A maradék olajon megpirítjuk a hagymát a paprikával, sózzuk, borsozzuk, félrehúzzuk, és belekeverjük a petrezselymet, a padlizsánt.
3. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tésztát 26 cm körlappá nyújtjuk, kibélelünk vele egy 24 cm-es tortaformát úgy, hogy a peremére is jusson. A tésztára papírt teszünk, nehezéknek rizst szórunk rá, hogy ne púposodjon fel az alja. 10 percig elősütjük, majd a papírt a nehezékkel leemeljük róla.
4. A zöldségeket elkeverjük a tojással, a tejföllel, és a tésztára terítjük. Megszórjuk a sajttal, és még 20-25 percig, pirulásig sütjük. Salátával, tejföllel tálaljuk.
1 adag: 675 kcal Padlizsánleves Hozzávalók 4 személyre:
3 nagy padlizsán, 2 ek. olaj,
1 liter csirke- vagy zöldségleves (2 kockából), 2 ek. citromlé, 1 dl tejszín, 2 szál friss bazsalikom.
Elkészítés:
1. Két padlizsánt egészben (220 °C-on kb. 1 óra) megsütünk a sütőben. A maradék padlizsánt 2 cm-es kockákra vágjuk, és serpenyőben, a forró olajon megpirítjuk. Papírtörlőre szedjük, lecsepegtetjük róluk a felesleges zsiradékot.
2. A kihűlt padlizsánokról lehámozzuk a héját, majd összeaprítjuk, és fazékban feltesszük főzni a zöldséglevesben, a citromlével, borssal, sóval ízesítjük. Miután felforrt, alacsony lángon további kb. 20 perc alatt készre főzzük. A megsült padlizsánkockákat az utolsó 5 percben adjuk hozzá. Megkóstoljuk, ha szükséges, még ízesítjük.
3. Tálalás előtt a leveshez hozzákeverjük a tejszínt, egyet forralunk rajta, és a tetejét megszórjuk az összetépett bazsalikomlevekkel.
1 adag: 175 kcal Töltött padlizsán különlegesen Hozzávalók 4 személyre:
2 padlizsán, 1 fej vöröshagyma, 3 paradicsom, 4 ek. olaj, 1 tk. liszt, 2 ek. tejföl, 20 dkg mélyhűtött aprórák, 10 dkg reszelt sajt.
Elkészítés:
1. A padlizsánt hosszában félbevágjuk, és húsát bevagdaljuk. A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A paradicsom húsát összevágjuk.
2. Felforrósítjuk az olaj felét, és kis lángon, a vágott felével lefelé 5-6 percig sütjük benne a padlizsánokat. Kiszedjük, a húsát kikanalazzuk úgy, hogy kb. fél cm vastag pereme maradjon. A kivájt húst apróra vagdaljuk.
3. A padlizsán után a serpenyőbe még 2 evőkanál olajat öntünk, és üvegesre pároljuk a hagymát. Hozzáadjuk a padlizsán húsát, a lisztet, a paradicsomot, 3 ek. vizet, sózzuk, borsozzuk. Lassú tűzön 3-4 percig főzzük, belekeverjük a tejfölt és a rákot, és még 5 percig főzzük.
4. A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. A padlizsánokat megtöltjük a rákos raguval, megszórjuk a sajttal, tepsibe rakjuk, alufóliával letakarjuk, és 20 percre a sütőbe tesszük. Levesszük a fóliát és még 5 percig pirítjuk.
1 adag: 422 kcal-->
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.