BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Padlizsán, a tojásgyümölcs

Kelet-Indiából került Európába, a törököknek köszönhetően. A déli, meleg éghajlatú országokban termesztik, a burgonyafélék családjába tartozó, gyakorlatilag egész évben kapható zöldség. Hosszúkás, tojás alakú, innen származik a tojásgyümölcs elnevezése, sötétlila színű, bár egyes fajtái fehérek is lehetnek. Török eredete miatt törökparadicsomnak is nevezik. Az érett zöldség héja fényes, nem foltos, ha megnyomjuk, húsa ruganyos. Ha még zöld, hagyjuk szobahőmérsékleten utóérni. A friss padlizsán hosszú ideig nem tárolható, 4-5 napon belül javasolt felhasználni, egyébként veszít élvezeti értékéből.

Nem muszáj hámozni, héja is fogyasztható. Azonban darabolásához használjunk műanyag vagy fakést, így nem fog megbarnulni. Ha húsát kissé besózzuk, és 20 percig állni hagyjuk – ezalatt kicsepeg belőle a keserű leve -, majd leöblítjük, nem lesz keserű. Sok C-vitamint, karotint tartalmaz, gazdag ásványi sókban, fehérjében, szénhidrátokban. Magas rosttartalma kedvezően hat az emésztésre. A vegetáriánus és a kímélő konyha nélkülözhetetlen hozzávalója. 10 dekája 26 kilokalóriát, 1,4 g rostot, 0,2 g zsírt, 0 mg koleszterint tartalmaz. Gazdag C-vitaminban, karotinban, ásványi sókban.

Fogyasztható sütve, főzve, párolva, rántva, készíthető belőle leves, párolt köret, rakottas, ragu, csőben vagy bundában sült, saláta, és még sok minden más. Fűszerek közül a bazsalikom, oregánó, vöröshagyma, fokhagyma illik hozzá.

Krémje a legismertebb A legtöbben krémet készítenek padlizsánból. Ehhez héjastól a sütőben megpirítják (kb. 45 perc), egészben addig sütjük, amíg jó égett lesz a héja. Legjobb nyílt tűzön vagy grillen sütni, de lehet gáz- vagy villanysütőben, gázra tett rácson is. Majd a húsát kikaparják, olívaolajjal, hagymával, fokhagymával, sóval, borssal ízesítve pépesítik. Keverhetnek hozzá majonézt, mustárt is. Mindenki másképp szereti, és mindenkinek joga van másképp szeretni, nem kell eretnekként elítélni azt, akinek más az ízlése.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.