Cégvilág

Ide mennek jövőre az ÁNTSZ-ellenőrök

A fogyasztószerek, illetve a tápszerek és bébiételek forgalmazói, az iskolai büfék, a kórházi ápolási osztályok, valamint a többször használatos orvosi eszközöket felhasználó egészségügyi szolgáltatók is az ÁNTSZ-ellenőrök kitüntető figyelmére számíthatnak jövőre – derül ki a tisztiorvosi szolgálat 2015-ös ellenőrzési tervéből.

A jövő év márciusától fokozottan ellenőrzik a tisztiorvosi szolgálat munkatársai a vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítő készítményeket forgalmazó cégeket, különösen, amelyek fogyasztószereket is árusítanak. Az ellenőrzött készítményeknél célzott laboratóriumi vizsgálatokat végeznek, ahogyan a tervek szerint az E-vitamin és C-vitamin tartalmú étrend-kiegészítőknél is. 


Az ÁNTSZ 2015-ös ellenőrzési terve szerint ugyanígy folyamatos és részletes vizsgálatra készülhetnek a bébitápszerek, bébiételek forgalmazói. Esetükben nem csak a tápanyag-összetételt, de a címkézést is ellenőrzik majd.
Az élelmiszerek közül a glutén-érzékenyeknek szánt, valamint az izomnövelőnek hirdetett termékeket veszi alaposabban górcső alá a hatóság, különös tekintettel arra, hogy megállják-e a helyüket a címkéjükön feltüntetett állítások.

Az iskolai büféket szintén felkeresik majd a hatóság emberei, megyénként minimálisan az általános iskolák 10 százalékában szándékoznak ellenőrizni az árukínálatot annak alapján, hogy az megfelel-e a jogszabályi előírásoknak. Konkrétan annak, amely kimondja: a büféknek tilos a népegészségügyi termékadó hatálya alá tartozó ételeket és italokat – például chipset, kólát – árulniuk.

Februárban-márciusban azok az oktatási intézmények, főként óvodák számíthatnak ellenőrzésre, ahol diétás menüt is biztosítanak. Megyénként minimálisan 20, a fővárosban és Pest megyében legalább félszáz ilyen helyre szándékoznak eljutni az ellenőrök.

Március közepétől a többször használatos orvosi eszközöket alkalmazó egészségügyi szolgáltatóknál kopogtatnak, ahol műszertisztító-fertőtlenítő berendezéseket is átvizsgálják.
A kórházakban jövőre a geriátriai és az ápolási osztályok számíthatnak az

ÁNTSZ kitüntető figyelmére. Vidéken az összes szolgáltatót, míg a fővárosban a 30 százalékukat érinti az ellenőrzés.
A nemdohányzók védelméről szóló törvény betartatása 2015-ben is központi téma a tisztiorvosi szolgálatnál: március eleje-közepe és szeptember közepe-vége között a pályaudvarokon, vasúti megállókban, valamint a vendéglátó és szórakozóhelyeken tűnnek fel időről-időre az ÁNTSZ ellenőrei.

vizsgálat ellenőr ÁNTSZ
Kapcsolódó cikkek