Cégvilág

Itt a cégtörlési cunami

Ellentétes irányba mozog a magyar cégtörlési és cégalapítási index. A havi tendenciák vizsgálata alapján 2014-ben a havi cégtörlési index (cégszámhoz viszonyított törölt cégek száma) nőtt az elmúlt hónapokban, a havi cégalapítási index (cégszámhoz viszonyított új cégek száma) azonban csökkent. Októberben 10 000 működő társas vállalkozásra 38 új cég jutott, míg a cégtörlések terén 10 000 vállalkozásra 67 cégbezárással kellett számolni, áll a Bisnode nemzetközi cégminősítő jelentésében.

Magyarországon – 2013 közepén – hosszú évek után megállt a vállalkozások számának növekedése, így ma már egy csökkenő cégvilágról beszélhetünk. Jól mutatja ezt a tendenciát a cégtörlési és cégalapítási index alakulása is, mivel a havi cégalapítási index csupán az év elején haladta meg a törlési index értékét. Októberben 0,73 százalék volt a 3 havi mozgóátlaggal kiigazított havi cégtörlési index értéke. A cégalapítási index az elmúlt hónapban 0,38 százalék volt; éves minimumon eddig szeptemberben volt 0,35 százalékos értékével. Februárban és márciusban a cégalapítási index értéke csúcsot döntött, melynek oka, hogy márciustól 15-től 500 ezer forintról 3 millió forintra emelkedett a Kft. alapításához szükséges tőke. Ezért, aki tudta előrehozta cégalapítását, így időt nyert a tőkeemeléshez, melyet csak 2016. március 15-ig kell megtennie.

Amennyiben az éves értékeket nézzük, 2013-ban 6,46 százalék volt az éves cégtörlési index értéke, ami idén várhatóan jóval magasabb lesz, mivel még 2 hónap hátra van az évből, és már most a cégek 6,53 százalék át törölték. Amennyiben a tendencia hasonlóan folytatódik az év hátralevő részében is, akkor 2014-re 7,8 százalék körüli érték várható. A cégalapítási index terén pontosan ellentétes a folyamat: a 2014-re várható éves cégalapítási index értéke feltehetően kevesebb lesz a tavalyi 6,13 százaléknál, 5,5 százalék körül várható.

Megyei szinten 2014 első 10 hónapját vettük alapul a megyék cégtörlései és cégalapításai összehasonlításához. A Bisnode elemzése alapján Nógrád megyében a legmagasabb a 2014 első 10 hónapjára eső index értéke.  Itt eddig a vállalkozások több mint 10 százaléka szűnt meg a működő cégek számához viszonyítva, és év végére feltehetően eléri az éves index értéke a 12,5 százalékot is. Pest megyében mondható a legstabilabbnak a cégvilág, mivel itt az index értéke még csak 4,81 százalék.

Cégalapítások tekintetében Nógrád megyében arányaiban sok új vállalkozás is alakul, ugyanis a cégalapítási index első 10 hónapos értéke 4,83 százalék, amit csak Budapest előz meg 5,14 százalékos értékével. A fővárosban tevékenykedik a legtöbb vállalkozás, de az tapasztalható, hogy arányaiban is itt a leggyakoribb a cégalapítás. Baranya, Vas és Tolna megyében alakulnak a meglévő működő cégekhez képes a legkisebb arányban új vállalkozások.

Még másfél hónap van hátra az évből, de már jól látszik, hogy várhatóan 1,4 százalékponttal nőni fog a 2014-es cégtörlési index értéke a 2013-as értékekkel összehasonlítva. Emellett a cégalapítási index értéke előreláthatóan 0,6 százalékpontos csökkenést fog mutatni. A két index tehát ellentétes irányban mozog, így a magyar cégvilág csökkenése továbbra is borítékolható. Keleti József a Bisnode csoport Country Managere elmondta, hogy a cégek számának csökkenése összegészében nem probléma, amennyiben a stabilan működő és megbízható vállalkozások maradnak talpon. Mivel az adóságokat felhalmozó tisztviselőknek már nem olyan egyszerű új vállalkozást alapítaniuk, mint régen, ezért remélhetőleg a csökkenés hosszú távon egy stabilabb cégvilághoz járul hozzá.

Jól bizonyítja a fentieket, hogy ha csak a 100 millió forint árbevétel feletti cégeket vesszük alapul, akkor rájuk vonatkozóan a cégtörlési index 2014-re várható  éves értéke csupán 0,48  százalék, ami jóval kevesebb mint az összes cégre vonatkozó 7,8  százalék. Ez a hatalmas különbség nem meglepő, mivel ha egy vállalkozás már elért egy bizonyos cégméretet, akkor nem várható a közeljövőben a törlése. Továbbá amennyiben a 100 millió forint árbevétel feletti cégek havi cégtörlési indexét vizsgáljuk, akkor ott nem tapasztalható egyértelmű emelkedés, mint a teljes cégvilág tekintetében, azaz egy stabil és nagyobb árbevételű cégvilág biztosan alacsonyabb cégtörlési indexet eredményez.

bedőlés cégalapítés cég cégtörlés vállalatok
Kapcsolódó cikkek