Cégvilág

Szlovákiában terjeszkedne az MVM

Az MVM és a Slovnaft ajánlatot tett a Slovenské Elektrárne 66 százalékos részvénycsomagjára.

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és a Mol csoport tagja, a Slovnaft a.s. 2014. november 19-én közös, nem kötelező érvényű ajánlatot tett a Slovenské Elektrárne a.s. 66 százalékos, az Enel SpA. tulajdonában lévő részvénycsomagjának megvásárlására.

A közlemény szerint mind az MVM csoport, mind a Mol csoport keresi azokat a lehetőségeket, amelyeken erősödhet a régióban az energetikai szerepvállalásuk, a kölcsönös előnyökön alapulva. A kiemelkedő adottságokkal rendelkező Slovenské Elektrárnéval olyan szinergiákat kívánnak érvényesíteni a több mint 50 éves energetikai szakmai tapasztalattal rendelkező  partnerek, amelyek nemcsak a régió energiabiztonságának további növekedését eredményezhetik, hanem a méretgazdaságosságnak köszönhetően tovább javulhat a termelés hatékonysága és mélyülhet a piacok integrációja, ezzel jelentősen nőhet minden érintett társaság eredményessége.

A Slovenské Elektrárne a.s. részvényeinek 66 százaléka magában foglalja a legnagyobb szlovák villamos energetikai társaság minden vagyonelemének arányos részét és az irányítási jogokat. A társaság fennmaradó 34 százalékos részvénycsomagjának tulajdonosa a Szlovák Állam. A Slovenské Elektrárne 5739 MW beépített erőművi kapacitással rendelkezik, amellyel a szlovák villamos energia igény mintegy 80 százalékát biztosítja. A megtermelt mintegy 22,8 TWh villamos energia háromnegyede tiszta energiaforrásokból származik, amelyet két – blokktípusában és együttes kapacitásában az MVM atomerőművével azonos – atomerőműben, továbbá 34 vízerőműben állítanak elő, amelyek közt két jelentős kapacitású, rendszerirányítási szempontból kiemelt fontosságú szivattyús tározós erőmű is található. A Slovenské Elektrárne tulajdonában van két épülő 470 MW-os atomerőművi blokk is.

Az MVM kiváló piaci lehetőséget lát a régiós piacok tiszta energiával való ellátásában, amelyet a Slovenské elektrárne nukleáris és vízerőművi kapacitásainak üzemeltetésével és fejlesztésével kíván tovább erősíteni.
Az ajánlat jól illeszkedik a Slovnaft és a Mol csoport hosszú távú üzleti stratégiájába, amely tovább kívánja erősíteni a vállalatcsoport vezető pozícióit a közép-európai energetikai piacon. A regionális együttműködéssel egyúttal diferzifikálni tudja a vállalatcsoport a hagyományos olaj-, és gázalapú portfolióját, és pozíciókat tud kiépíteni a villamos energia piacán is. Az integrált olaj és petrolkémia finomítással, termeléssel és kereskedelemmel fogalkozó Slovnaft, Szlovákia második legnagyobb vállalata, egyben a Mol csoport tagja. Szlovákia legnagyobb töltőállomás-hálózatát üzemelteti.

A cseh CEZ is hivatalos érdeklődési nyilatkozatot adott be, de közölte, hogy további vizsgálatokra lesz szüksége, mert az erőműben két új reaktort építenek és ezek hitelezési kondíciói még mindig nem világosak. Az Enelnek el kell adnia ezt a részesedést, hogy csökkentse eladósodottsági mutatóit. Az Equilor elemzői vélekedés szerinte az eladási ár 0,9-1,8 milliárd euró között lehet, ebben körülbelül 2 milliárd eurós hitelállománnyal számolnak.

Világgazdaság Online-->

MVM. Mol Slovenské Elektrárne Enel Slovnaft
Kapcsolódó cikkek