Cégvilág

Többen kaphatnak ingyenes influenza-védőoltást

Az idei évtől már nemcsak a 65, hanem a 60 éven felüliek is jogosultak a térítésmentes influenza elleni védőoltásra. Az idősek és a krónikus betegek részére idén is 1,3 millió adag ingyenes vakcina áll rendelkezésre. Az oltóanyag már kérhető a háziorvosoktól, de a tapasztalatok szerint a többség majd csak járvány idején kéri a védőoltást.

Ahogyan minden évben, idén is a 40. héten, szeptember 29-én indult az influenza figyelőszolgálat, amely folyamatosan figyelemmel kíséri az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók számának heti alakulását, és ezzel összefüggésben virológiai vizsgálatokat is végez.

Ingyenes oltásra a 60 év felettiek, egyes krónikus betegségekben szenvedők, a várandós nők, továbbá az egészségügyi és a szociális intézményekben dolgozók jogosultak. Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint a tavalyi szezonban 898 086 adag vakcinát használtak fel.

A térítésmentes oltóanyagot az idén is az Omninvest biztosítja, ez az a cég, amely először az 1996 és 2002 közötti oltóanyag-gyártásra kiírt közbeszerzési pályázaton nyerte el a megrendelést, majd az első Orbán-kormány döntése alapján már hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárással választották ki arra, hogy 2005-ig biztosítsa az influneza oltóanyag-ellátást. Mielőtt ez a megbízás lejárt volna, 2004 áprilisában a Medgyessy-kormány 2019-ig meghosszabbította azt.

Influenza-vakcinából egyébként többféle is kapható a gyógyszertárakban is, ezekért azonban fizetni kell, nagyjából kétezer forintot. Az ÁNTSZ-nél ismét hangsúlyozták: a szezonális influenza elleni védekezés jelenleg ismert leghatékonyabb eszköze a védőoltás, amelyet még a járvány kialakulása előtt, tehát ezekben a napokban, hetekben érdemes kérni.

Mi, magyarok azonban, az elmúlt évek tapasztalatai szerint legalább is, szeretjük ezt is az utolsó pillanatra , a járvány idejére hagyni, amelynek csúcsa általában februárra-márciusra esik. Az Országos Epidemiológiai Központ megfogalmazása szerint tavaly egyébként "közepes méretű, közepes intenzitású influenza-járvány" zajlott hazánkban, a járvány hét hetében összesen 198 ezren fordultak orvoshoz influenza, vagy influenza jellegű megbetegedések miatt.

járvány vakcina védőoltás Omninvest influenza
Kapcsolódó cikkek