Cégvilág

Már 400 hazai szállót csillagozott a Hotelstar

A régióban a szlovák és a lengyel piacnál már stabilan jobb teljesítményt produkál a magyar szállodaipar és a csehekhez is közelebb kerültünk. Hátizsákot kapnak a hostelek.

Ha lassan is, de halad a szállodák csillagozása, hiszen ezúttal újabb 15 szálloda minősítéséről döntött a Hotelstars bizottság. A regisztrált 526 szállodából eddig 400 házat minősítettek, amely a hazai szállodai kapacitás közel 60 százalékát fedi le. Ezúttal is főleg négycsillagos hotelekkel bővült a lista Balatonfüredtől Békéscsabáig, de ezúttal két kastélyszálló is megfelelt a minősítés feltételeinek. „Az első minősítési periódus lezárultával elkezdődött a szállodák újraminősítése, így további 5 szálloda minősítése is lezárult, melyek már korábban megszerezték a csillagokat” – közölte a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ). Hozzátették: a kritériumrendszer négy évente megújul, ezért 2015-től már e szerint történnek majd a minősítések. A 270 pontos kritériumrendszer mintegy 10 százaléka változik januártól, az új követelmények 2020-ig lesznek érvényben.

A szállodák és a falusi vendéglátóhelyek után az ifjúsági szállásoknak is megszületett a hátizsákokkal jelölt nemzeti védjegye. A szálláshelyek minősítése a Magyarországi Ifjúsági Szállások Szövetsége által kidolgozott és a gazdasági tárca által jóváhagyott szempontrendszer alapján történik. Az 1, 2 vagy 3 hátizsákos védjegy odaítéléséről végül a szakminiszter dönt majd egy bizottság javaslata alapján. A szállodákhoz hasonlóan a hostelek esetében is közel száz szempontot fognak vizsgálni az ágyak méretétől a központi széfig. Kérdés persze, hogy az 55 ezer forintos pályázati díjat hányan fogják befizetni. Már a szállodák esetében is jellemző, hogy többszöri nekifutásra sem tudták teljesíteni a csillagozáshoz szükséges követelményeket, ellenben jogtalanul használták a minősítéseket.

A hazai szállodaipar összességében idén nem zárt rossz évet. A régióban a szlovák és a lengyel piacnál már stabilan jobb teljesítményt produkál és több mutatóban közeledett vagy be is érte a cseh riválisokat. „A hazai szállodák idén októberig a régióban vizsgált öt ország között az egy kiadható szobára jutó szoba árbevétel tekintve a harmadik helyen végeztek a lengyelországi és szlovákiai hotelek előtt. Az ennél nem jobb eredmény oka elsősorban a nagyon alacsony nettó átlag szobaár, ami a 33 százalékkal volt alacsonyabb az ausztriai 10 százalékkal a csehországi szállodák által elért nettó szobaárnál” – közölte az MSZÉSZ. Főleg a nemzetközi szállodaláncok adatait tartalmazó STR riport szerint pedig szobafoglaltsági mutatóban le is hagytuk a cseheket. Főleg a budapesti szállodák nem panaszkodhatnak a kihasználtságra, a 70 százalék feletti foglaltság megelőzi Madrid, Milánó, Brüsszel és Helsinki eredményeit is, ellenben nagyon olcsók vagyunk, hiszen az európai nagyvárosok között csak Bukarest, Vilnius és Pozsony olcsóbb. Főleg a belföldi vendégeknek köszönhető a fejlődés, a beutazó piac gyakorlatilag stagnál összességében.

Előzetes adatok szerint a november és a december is jól sikerül majd az ágazatban. „Míg a karácsony előtti időszakban árkedvezményekkel sem volt könnyű a vendégeket belföldi pihenésre csábítani, addig szilveszter idején még az átlagosan 35 százalékkal többért kínált szobák is rendkívül jól fogynak. Sok szálloda telt házzal köszöntheti majd az újévet” – mondta Varga Zoltán, a Szallas.hu ügyvezetője.

Kínában terjeszkedik az Accor

Szállodaóriás született Kínában az Accor és Huazhu (China Lodging) szövetségéből. Főbb pontjai az együttműködésnek: egy Kínára vonatkozó master-franchise keretében a meglévő ibis, ibis Styles, Mercure, Novotel és Grand Mercure szállodák a Huazhu részévé válnak, és középtávon további 350–400 új szálloda nyitását tervezik Accor márkák alatt. Az Accor 10 százalékos részesedést kapott a Huazhu társaságban és egy helyet az igazgatótanácsban. A Huazhu több mint 1900 hotellel rendelkezik Kína-szerte, közös kínálatukban pedig több mint 2000 szálloda szerepel a legkülönbözőbb típusokból.


csillag hostel
Kapcsolódó cikkek