Cégvilág

Necces az orosz gáz török útvonala

Miközben Vlagyimir Putyin orosz elnök és Alekszej Miller, a Gazprom első embere rendre tényként nyilatkozik a Törökországon keresztüli gázszállításról és Ukrajna, mint tranzitútvonal majdani mellőzéséről, az érintett török fél hallgat. A részletekről sem tudható semmi.

A Törökországon keresztüli orosz gázszállításról Vlagyimir Putyin orosz elnök és Alekszej Miller, a Gazprom igazgatósági elnöke tényként beszél, a törökországi illetékesek viszont nagyon óvatosan, hívja fel a figyelmet a RIA Novosztyi hírügynökség.

Szigorúan nézve egyrészt csak szándéknyilatkozat született a Déli Áramlat beruházást kiváltó orosz-török együttműködésről, másrészt erről a szándéknyilatkozatról sem tudunk sokat. Annyit jelentettek be, hogy a Déli Áramlathoz szükséges csövekkel a Fekete-tengeren veszteglő teherhajók rakományát egy olyan vezeték építéséhez fogják felhasználni, amelynek a végpontja már nem Bulgária, hanem Törökország lenne. Így a majdani vezeték kapacitása is azonos lenne a 40 milliárd dollárosra taksált Déli Áramlatéval, azaz évi 63 milliárd köbméter.

Csakhogy ennek az új nyomvonalnak még nincsenek meg a tervei, nem ismertek a költségei és a kivitelezői sem és az sem, hogy merre halad tovább a cső, miután a török területet elhagyva eléri Görögországot. Azt sem lehet tudni, hogy ki lesz a tenger alatti, illetve a törökországi szakasz tulajdonosa és üzemeltetője.

A részletek hiánya azért is gond, mert az orosz egyszer már próbálkoztak a török tranzittal, de nem jött össze. Az európai gázszállítással kapcsolatban a Nabucco projekt bejelentése után közzétett orosz tervek szerint ugyanis a Fekete-tenger alatti vezeték nem Bulgáriánál értt volna partot Déli Áramlat néven, hanem Törökországnál, Kék Áramlatként. Azért nem lett a török fél bevonásával tervezett projektből semmi, mert a törökön nem tranzitálni akarták volna az orosz gázt, hanem megvenni és továbbadni, ami viszont ellenkezett az orosz elképezésekkel. A Gazprom tehát úgy döntött, hogy kihagyja a törököket a vállalkozásból, és elkerüli Törökországot. Most tehát visszatért hozzá, de nem tudni, hogy miben maradtak. Törökország tranzitálni fog, ahogyan az oroszok szeretnék, vagy kereskedni az orosz gázzal, ahogyan az a saját érdeke?

Az Oroszország 1 tévécsatornán szombaton Miller négymilliárd euróra tette azt az összeget, amennyit már orosz részről elköltöttek a Déli Áramlatra. Miller szombati közlése szerint Ukrajna gáztranzit szerepe nulla lesz a török-görög vezeték átadása után.

Déli Áramlat Gazprom
Kapcsolódó cikkek