Cégvilág

Új szabályokkal hosszabbították meg a plázastopot

Az Országgyűlés Áder János köztársasági elnök aggályaira reagálva több ponton módosította azokat az engedélyezési részletszabályokat, amelyeket a 400 négyzetméteresnél nagyobb üzletek építésénél, bővítésénél kell alkalmazni.

A képviselők 119 igen szavazattal, 35 nem ellenében, 18 tartózkodás mellett fogadták el az épített környezet védelméről szóló, december 9-én jóváhagyott, de az államfő által december 19-én megfontolásra visszaküldött indítvány módosítását.

A parlament akkor azért döntött a 2012 januárjától hatályos plázaépítési moratórium meghosszabbításáról, mert az 2015 elején lejár. Változást jelentett, hogy a korábbi 300 helyett a 400 négyzetméteresnél nagyobb bruttó alapterületű üzletek építéséhez, illetve bővítéséhez kell beszerezni az országos illetékességgel eljáró Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal vezetőjének szakhatósági állásfoglalását.

A Ház a köztársasági elnök aggályai után ennek az eljárásnak a szabályait módosította az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának javaslatára.

A vitában a törvényalkotási bizottság nevében Vécsey László (Fidesz)

A december 9-én elfogadott javaslat szerint a kormányhivatal állásfoglalása kialakításához kikéri annak a bizottságnak a véleményét is, amelynek az első döntés alapján február elsejéig kellett volna létrejönnie. A testületbe a Miniszterelnökséget vezető miniszter mellett a kereskedelemért, a településfejlesztésért, a környezetvédelemért, valamint a közlekedésért felelős tárcavezető delegálhat tagokat.

Áder János ezzel kapcsolatban úgy vélte, joghézagot eredményez, ha a január elsején hatályba lépő törvény a szakhatósági eljárásában egy olyan bizottsági vélemény beszerzését írja elő, amely csak február elsején alakul meg. A parlament erre válaszol január 15-ére előrehozta a bizottság megalakításának határidejét, továbbá kimondta, hogy a januárban benyújtott építési kérelmek ügyintézési határideje február elsején kezdődik.

A köztársasági elnök második aggálya arra irányult, hogy a kormányhivatal felfüggesztheti eljárását arra az időre, amíg a bizottságtól meg nem kapja meg az engedélyeztetéssel kapcsolatos véleményt. Áder János szerint ez a szabályozás nem biztosítja az ügyfelek tisztességes ügyintézéshez való jogát. A parlament erre reagálva módosításában eltörölte az eljárás felfüggeszthetőségét.

Az államfő harmadik aggálya az volt, hogy a törvény nem határozza meg a bizottságnak, hogy milyen szempontok alapján kell mérlegelnie.mutatta be a módosításokat. Egyrészt határidőt szabnak az engedélyezésre, másfelől pedig az engedélyező testület felállítását jövő január 15-re előrehozza. A törvényjavaslat úgy lép életbe január elsején, hogy nem február 1-jén, hanem január 15-én áll fel a bizottság, vagyis semmi nem oldódik meg - mondta az MSZP-s Harangozó Tamás. A jobbikos Hegedűs Lórántné azt emelte ki: az ellenzék már a korábbi vitákban is azt kritizálta, ami miatt most az elnök visszaküldte a törvényt. A függetlenek közt ülő Vadai Ágnes szerint pedig egyedül a Fidesz barátai járnak jól. A Fideszből Szatmáry Kristóf azt válaszolta az ellenzékieknek: a korábbi szabályozatlanság okozott sok problémát. Szerinte Magyarország méreteihez nem illeszkedett, ahány pláza volt az előző évtizedben.

plázastop
Kapcsolódó cikkek