Cégvilág

Újraindul a mozdonygyártás

Magyarországi mozdonygyártó és –összeszerelő vegyesvállalat alapításáról írt alá szándéknyilatkozatot Budapesten a LAC Holding elnök-vezérigazgatója, Horváth László, és a craiovai Softronic vezérigazgatója, Ionel Ghita.

Újraindulhat a magyarországi mozdonygyártás, a kezdeményező a hazai LAC Holding és a romániai Softronic társaság.

„A tervek szerint 51 százalékos romániai tulajdonú vegyes vállalatot hozunk létre a gyártásra, a végső megállapodás márciusban, áprilisban születhet meg” – válaszolt a Világgazdaságnak a LAC Holding elnök-vezérigazgatója. Horváth László elmondta, hogy a beruházás végső helyszíne még nem dőlt el. Várhatóan évi 5 mozdony előállításával indulnak – várják a hazai beszállítókat is - később a darabszámot növelnék.

Az érintett, Trans Montana típusú villanymozdony körülbelül a felébe kerül egy nyugati terméknek, ugyanakkora tudás mellett. A mozdonyokat a LAC-hoz tartozó magánvasúttársaság igényeinek kielégítésén túl közép-európai és észak-afrikai piacokra szánják. Két év múlna, némi villamossági fejlesztés után a járművek megjelenhetnek Közép-Európa más országaiban is.
„Azért érdemesebb Magyarországon és nem Romániában gyártani, mert 20-30 százalékkal drágábban adható el egy mozdony, ha rá van írva, hogy Made in Hungary” – jelentette ki Horváth László.
Részletek a holnapi Világgazdaságban

Világgazdaság Online-->

Trans Montana Softronic Horváth László LAC
Kapcsolódó cikkek