Cégvilág

Átrendeződött a szállítmányozási piac

A szállítmányozást, fuvarozást és raktározást végző cégek megszűnési rátája meghaladja az összes vállalkozásét. Az ágazat összesített árbevétele és eredménye azonban, ha lassan is, de emelkedik

Magyarországon 19700 cég működik szállítmányozás, fuvarozás, raktározás főtevékenységgel. Számuk az utóbbi másfél évben fokozatosan csökkent, 2012 közepén még 500-zal több volt, de azóta kevesebb újat alapítanak, mint amennyi megszűnik. Tavaly 1527 cég szűnt meg az ágazatban, és csupán közel 1100 alakult. Az ágazat megszűnési rátája 7,7 százalék volt, szemben az összes vállalkozás 6,9 százalékával – tudtuk meg Pertics Richárdtól, az Opten céginformációs szolgáltató céginformációs vezetőjétől.

A magas megszűnési ráta és az alacsony cégalapítási kedv akár riasztó is lehet, de az ágazat pénzügyi helyzete alapján kedvezőbb a kép. A szektor összesített árbevétele 2013-ban (a tavalyi mérlegek még nem ismertek) 4290 milliárd forint volt, ami 100 milliárddal haladta meg az egy évvel korábbit, és 800 milliárd forinttal több, mint a válság utáni gazdasági visszaesés idején, 2010-ben.

Nemcsak a piac nő, hanem az ágazatban tevékenykedő cégek eredménye is javul – mondta Pertics Richárd. Tavalyelőtt összesen 54,2 milliárd forint nyereséget értek el, ez átlagosan 2,7 millió forintot jelent. Mindkettőt pozitívnak nevezi, az előbbit, mert más iparágak nagy része veszteséges volt. Az átlagos nyereséget pedig mert az aktív cégek aránya viszonylag magas Magyarországon, és sokan zárnak jelentős veszteségekkel. Az aktív cégekre korrigált átlagos eredmény a szektorban megközelíti a tízmillió forintot. Ez nagy előrelépés, hiszen a szektor 2009-ben és 2010-ben masszívan veszteséges volt, mindkét évben összesen 70 milliárd forint körüli negatív eredménnyel zárt.

A szakember szerint az összesített kép határozott javulást mutat, a megszűnési ráta emelkedése pedig feltehetőleg a teljes hazai versenyszektort érintő széleskörű és az ágazatot érintő speciális jogszabályoknak köszönhető. A válság által 2010 környékén megtépázott szektort az elmúlt évek cégjogi változásai, és az ágazatot érintő különadók átrendezték a piacot. Az alacsony tőkéjű és likviditású cégek közül a tényleges tevékenységet nem folytató alvó, vagy adózási okokból létrehozott szereplők kirostálódnak, a többiek pedig egyesülnek, vagy beolvadnak más nagyobb cégekbe – véli Pertics Richárd. Ezt jelzi a felszámolási eljárás következtében megszűnő vállalkozások számának alakulása. Ez a mutató az ágazatban a válság utáni években indult nagyszámú felszámolási eljárás miatt 2013-ban tetőzött, de tavaly csökkenésnek indult.

A megszűnő cégeken belül a felszámolás után töröltek aránya azonban még mindig magas. Míg az összes cég körében a két évvel ezelőtti 60 százalékról 2014-re 50 százalék alá csökkent, addig az ágazatban még tavaly is 58 százalék volt. Az Opten céginformációs vezetője szerint a tavalyi mérlegadatok feltehetőleg jobb képet mutatnak majd a szektorról, mert az ágazat nagyon érzékeny a gazdasági növekedésre. Az üzemanyagárak második féléves zuhanása is jót tesz az eredmény mutatóknak.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek