Cégvilág

Az EU fektet a magyar Szőlőőrbe

Megtalálta a befektetőt a SmartVineyard. A Szőlőőr fejlesztői az Európai Unió Horizon2020 alapból jutnak támogatáshoz, tulajdonképpen Brüsszeltől kapnak közvetlen befektetői forrást ahhoz, hogy terveiket megvalósíthassák. A következő lépés az eszköz méretétnek csökkentése, közben meg jöhet a teljes mezőgazdasági termelés felokosítása.

Több mint egymillió eurós finanszírozást nyert el a SmartVineyard az Európai Unió legnagyobb – összesen 80 milliárd euró keretösszegű – kutatás-fejlesztési programjában, a Horizon2020-ban. A kutatás-fejlesztési keretprogram második fázisú, a továbbfejlesztést biztosító támogatását Európából most 78 kis- és közepes vállalkozás nyerte el. A legtöbb pénz a britek vitték el, míg a legtöbb sikeres projektet a spanyolok adták be (összesen egy tucatot). Magyarországról összesen ketten nyertek (a Falcon-Visionról lásd keretes anyagunkat), további két magyar ötlet kapott 50 ezer eurós segítséget ahhoz, hogy üzleti tervet dolgozzon ki (a nyáron már hárman nyertek ilyen támogatást). Az értékelések szerint önmagában ez is nemzetközi elismerésként értelmezhető, bár a SmartVineyard esetében ez nem túl nagy újdonság. A Szőlőőr mint fejlesztés tavaly bejutott a több mint 60 országban induló vállalkozásoknak meghírdetett Intel Global Challenge nemzetközi verseny nyolcas döntőjébe – húszezer vállalkozás közül egyedüliként a régióból.

Az ötletgazda, a Szőlőőrt fejlesztő cég, a Quantislabs Kft. ügyvezetője Árendás Csaba már akkor arról beszélt: az üzleti terv versenyt és a nemzetközi elismerést arra szeretnék használni, hogy könnyebben sikerüljön befektetőt találniuk a további fejlődéshez. A cél a nemzetközi megjelenés és a terjeszkedés, hiszen az új fejlesztések révén a mezőgazdasági területet figyelő, az időjárási körülményeket elemző preciziós szezorok nem csak a borászatban, de a mezőgazdasági termelés több területén is használhatók lennének. A Szőlőőrrel a gazdák a helyi klimatikus viszonyok állandó elemzése révén pontos jelzést kaphatnak számítógépükre vagy mobiltelefonjukra arról, mikor és mely területen fenyeget gombafertőzés, vagyis, hol kell permetezni. Az új fejlesztések pedig már alkalmassá a rendszert arra, hogy más agrárágazatokban is hasznosítsák.

Árendás Csaba most azt mondta: továbbra is folytatják a tárgyalásokat a befektetőkkel, ám az uniós összeg révén saját erőből is képesek lesznek elkezdeni a szükséges fejlesztéseket. Továbbra is szeretnének olyan partnereket találni, akiknek van tapasztalatuk egy vállalkozás beindításában, vagyis buktak már el sokszor és nyertek már jó néhányszor – hiszen professzionális cégépítésnél terméktől függetlenül ugyanazok a problémák.

A terv maradt a régi: mintegy 30 új munkatársat szeretnének felvenni azért, hogy valódi középméretű vállalkozássá válljanak, és sikerüljön nemzetközi piacon is érezhető jelenlétet kiépíteniük. Ehhez szükség van arra, hogy a készülék mostani, egy laptophoz hasonlítható méretét a mobiltelefonokéhoz közelítsék, hogy még egyszerűbb legyen a felszerelése és az értékesítése is.

Minőség-ellenőrzés képpel

A Falcon-Vison 1996-ban alakult fejlesztőmérnökökből álló cég, amely ipari minőségellenőrzésre szakosodott: a képfeldolgozás segítségével, a gépeket a gyártósorba illesztve ellenőrzik minden egyes darab megfelelőségét. Korábban az autóiparban tevékenykedtek sikeresen (az Audi, a BMW, a Volkswagen, a General Motors és a Suzuki is a referenciáik közé tartozik), termékeik kulcsszerepet játszanak abban is, hogy az új autóipari beszállítók „just in time” rendszerben teljes körűen átvizsgált alkatrészeket szállíthatnak a német és francia gyárakba. Jelentős szerepük volt a magyar izzógyártás fejlesztésében is. Egyedileg fejlesztett, és általuk gyártott rendszereiket az ipar számos területén alkalmazzák a gyógyászattól az élelmiszergyártásig.


Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek