Cégvilág

Ellenőrzik a lengyel bankokat a frankhitelek miatt

A lengyel versenyfelügyelet és fogyasztóvédelmi hatóság, az UOKiK vizsgálatot indított a lengyel bankoknál a svájci frank hitelszerződések egyoldalú módosításáról tett panaszok miatt. A tegnap kiadott kormányközlemény szerint az UOKiK-hez (Urzšd Ochrony Konkurencji i Konsumentów) érkezett bejelentések szerint a lengyel bankok a hitelszerződések egyoldalú módosításával igyekeznek elkerülni a csökkenő svájci frank banki kamatok (LIBOR) követését. Ewa Kopacz miniszterelnök ezért a bankok vizsgálatára utasította az illetékes hatóságokat, különös tekintettel „a hitelfelvevők és a fogyasztók jogos érdekeit sértő tételek kiszűrésére” – áll a közleményben.

Lengyel médiajelentések szerint a bankok megállapodtak egymás között abban, hogy „nem engedik át” a negatív svájci frank kamatlábat és néhányan közülük már egyoldalúan negatív kamatlábat tiltó rendelkezéssel módosították is a meglévő hitelszerződéseket. A lengyel pénzügyi hatóságok a svájci frank árfolyamának jelentős emelkedése miatt az utóbbi napokban egyébként is nyomás alá helyezték a lengyel bankokat annak elérésére, hogy azok osszák meg ügyfeleikkel a kamat- és tőketörlesztés zlotyban jelentkező megnövekedett terheit. A lengyel jegybank elnöke, Marek Belka hétfőn annak a véleményének adott hangot, hogy a bankoknak meg kellene osztaniuk ügyfeleikkel a devizaárfolyam-kockázatokat és érvényesíteniük kellene a negatív svájci frank kamatlábat is. Ezt az álláspontot erősítette meg keddi nyilatkozatában Adam Jasser, az UOKiK igazgatója is. A KNF (Komisji Nadzoru Finansowego) lengyel pénzügyi felügyelet 2014 novemberi végi adatai szerint a 351,8 milliárd zloty jelzáloghitel-állománynak 37 százaléka volt svájci frank alapú.

Közben a szerb bankok is vizsgálják, hogy milyen eszközökkel tudnák enyhíteni a svájci frankban eladósodott ügyfeleik terheit. – Noha a frank alapú hitelek súlya Szerbiában nagyon alacsony, a kereskedelmi bankok és a jegybank keresik a lehetőségeket a frank ugrásszerű erősödése miatt nehéz helyzetbe került ingatlanhitelesek megsegítésére – mondta Dusan Vujovic pénzügyminiszter tegnap a bécsi Euromoney pénzügyi konferencián a Reutersnek. Véleménye szerint megoldásként szóba jöhet a futamidő meghosszabbítása, a részleges konverzió és a kamatcsökkentés. „Az árfolyammal azonban nem tudunk mit kezdeni” – mondta a szerb pénzügyminiszter.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek