Cégvilág

Kínai társaság költözött a Telenor központjába

TECHNOLÓGIA A következő két évben összesen 180 szoftvermérnök felvételét tervezi az AsiaInfo új magyarországi központjába – jelentette be tegnap a cég hazai vezetője, Csen Huaping. A pekingi székhelyű, távközlési szoftverek fejlesztésével foglalkozó társaság 2012-ben jelent meg Európában, elsőként az Egyesült Királyságban. A vállalat magyarországi vezetőjének közlése szerint a következő néhány évben számottevő mértékben bővítenék európai jelenlétüket, 2016 végére az elképzeléseik szerint mintegy 500 munkatárssal lesznek majd jelen a kontinensen. Az AsiaInfo a Telenor Magyarország törökbálinti székházában hozta létre európai szintű támogatóközpontját.

Az AsiaInfo Ázsiában ismert szereplőnek számít a távközlési cégek körében – ügyfelei között van többek között a China Telecom és a China Mobile is -, az európai piacra pedig a Telenor csoporttal kötött két nagyobb megállapodással tört be. A világszerte 11,5 ezer embert foglalkozó társaság többek között üzleti intelligencia, hálózatmenedzsment és biztonsági rendszereket fejleszt, de számlázási és ügyfélszolgálati megoldások is szerepelnek a kínálatában.

Magyarország számára alapvető versenyképességi kérdés, hogy töretlen maradjon az infokommunikációs technológiai (ikt) szektor fejlődése – mondta el az AsiaInfo magyarországi támogatóközpontjának megnyitóünnepségén Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter. Az ágazat 12 százalékos részesedéssel bír a GDP-ben, évente mintegy 2700 milliárd forinttal járul hozzá az állami költségvetéshez.

Az AsiaInfo tervei szerint hazai munkatársaik legalább felét a magyar egyetemekről toborozzák majd. Könnyen előfordulhat ugyanakkor, hogy a társaságnak nem lesz egyszerű feladat megtalálni a megfelelő mennyiségű és képzettségű szoftvermérnököt, ugyanis jelentős szakemberhiány van az informatikai ágazatban. Becslések szerint mintegy 10 ezer betöltetlen állás van a szektorban.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek