Cégvilág

NMHH-eljárás indul a Való Világ miatt

Eljárást indít a Médiatanács a Való Világ 7 román joghatóság alatt álló médiaszolgáltatójával szemben

Az RTL 2-n látható valóságshow, a Való Világ 7 egyik decemberi adásának helytelen korhatár-besorolása kapcsán a Médiatanács hatósági eljárást indít a műsor médiaszolgáltatójával, a román joghatóság alatt álló Cable Channels SA-val szemben. A hatóság a kiskorúak védelmében hétről hétre honlapján publikálja a kiemelt érdeklődéssel övezett műsorszám gyermekekre aggályos tartalmi elemeinek kvantitatív elemzését.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa legutóbbi ülésén döntött arról, hogy a Való Világ 7 egyik decemberi epizódismétlése miatt hatósági eljárást indít, mert a televízió a műsorszámot a bemutatott intenzív szexualitás, erotikus kellékként láttatott szereplők és felületességre alapozó párkapcsolati minták miatt nem a 16 éven aluliaknak nem ajánlott kategóriába sorolta, hanem csupán a – román törvények szerinti – 12 éven aluliaknak csak szülői engedéllyel vagy nagykorú felügyelete mellett ajánlott, AP jelölésű kategóriába, és azt a megengedett 21 és hajnali 5 óra közti idősáv ellenére a déli órákban tette közzé.

A műsorszámot a romániai illetőségű Cable Channels SA által működtetett RTL 2 csatornán vetítik Magyarországon. A hazai hatóság azonban csak szigorú feltételek megléte esetén járhat el külföldi joghatóság alá tartozó médiaszolgáltatóval szemben. Teljesülnie kell, hogy a szolgáltató uniós tagállamban letelepedett cég legyen, a médiaszolgáltatás Magyarország területére irányuljon, valamint hogy a kifogásolt műsorszám nyilvánvalóan és súlyosan sértse meg vagy a korhatár-besorolási, vagy a gyűlöletkeltés tilalmára, vagy éppen a kiskorúakra fokozottan káros, bizonyos pornográf vagy erőszakos tartalmak tilalmára vonatkozó törvényi előírásokat.

való világ NMHH média
Kapcsolódó cikkek