Cégvilág

Májusig nem utaztat több turistát Tunéziába a Kartago

Az utasok biztonságát szem előtt tartva a Kartago Tours úgy döntött, hogy a tegnap történt merénylet miatt május elsejéig nem utaztat több turistát Tunéziába. Az utasok visszakapják a befizetett összeget vagy másik úti célt választhatnak.

Szerdán terroristák támadták meg Tunézia egyik nevezetességét, a Bardo múzeumot. Az épületben több száz turista tartózkodott, közülük 19 ember életét vesztette. Később a helyi biztonsági erőknek sikerült kiszabadítani a túszokat, az akció során két fegyveres támadó és egy rendőr is meghalt. Az észak-afrikai ország évek óta a magyar turisták egyik kedvelt célpontja.

„Május elsejéig minden turnusunkat lemondtuk. Bár szép számmal voltak foglalásaink a nyári főszezon előtti időszakra is, az utasok biztonsága az elsődleges szempont” – mondta a Világgazdaságnak Hajducsi Tamás, a Kartago Tours marketingigazgatója. Hozzátette: mindenkit váratlanul ért ami történt, hiszen az észak-afrikai ország közkedvelt célpont például a kisgyermekes családok körében, és mindeddig biztonságosnak számított. A helyzetet súlyosbítja, hogy a párizsi terrortámadásokkal ellentétben Tunéziában kifejezetten turisták ellen irányult a merénylet – nyilvánvaló, hogy ez pszichés szempontból is másképpen hat az emberekre. Nem véletlen, hogy rövid idő alatt sok utas mondta vissza a már befizetett vagy lefoglalt pihenését. Ők visszakapják a pénzüket vagy másik országot választhatnak az iroda kínálatából.

„Bízunk abban, hogy a most kezdődő nyári foglalásokra nem lesz jelentős hatással a Bardo Múzeumban történt lövöldözés” – tette hozzá Hajducsi Tamás.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium jelenleg a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok közé sorolja Tunéziát. Azt javasolják a magyar állampolgároknak, hogy különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, illetve lehetőség szerint, a körülmények javulásáig utazásukat halasszák későbbre, mert előfordulhat, hogy a konzuli szolgálat védelmüket egyáltalán nem vagy csak rendkívüli nehézségek árán képes ellátni. Előfordulhat az is, hogy a helyi hatóságok az állam egész területére vagy meghatározott részére beutazási korlátozást rendelnek el.

kartago Tunézia
Kapcsolódó cikkek