Cégvilág

Tavaly is bővíteni tudta forgalmát a Mapei

Az elmúlt évben 28,7 százalékkal 8,327 milliárd forintra emelkedett az építőipari segédanyagokat, víz- és hőszigetelő rendszereket gyártó, importáló és forgalmazó Mapei Kft. árbevétele.

A fejlődés különösen annak tükrében kimagasló, hogy tavaly a burkolóanyag-piac csupán két százalékkal bővült – emelte ki Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezető igazgatója, aki az építőipar kismértékű élénkülését várja ebben az évben és arra számít, hogy növekedhet a saját célú lakásépítések illetve felújítások száma. Az országszerte 160, főként a lakosságot kiszolgáló építőanyag- és burkolatkereskedést tömörítő MÉBKER-t (Első Magyar Építőanyag- és Burkolatkereskedők Hálózata) alapító cég a partnerei körében végezett felmérés alapján úgy látja, hogy idén – különösen az építőipari alapanyagok piacán – élesedhet az árverseny, az árakat ugyanis erősen befolyásolja az euró árfolyama. Így a forint gyengülése esetén akár 5-8 százalékos áremelkedésre lehet számítani idén.

Az építőanyag-kereskedők még nem érzik úgy, hogy túl lennénk a válságon, és a gyártók is hasonlóan látják a helyzetet – mondta Markovich Béla, aki szerint a kereskedők és kivitelezők azt remélik, hogy a gazdaság élénkülésével újra elkezdődik egy nagyobb lakás-felújítási hullám. A 148 főt foglalkoztató társaság 1991-ben jött létre az olasz Mapei S.p.A. leányaként, majd 2002-ben egymilliárd forintos költségvetéssel Sóskúton felépítette 4800 négyzetméteres szárazhabarcs-keverő gyárát és a hozzá tartozó minőségellenőrző laboratóriumot. Öt évvel később az üzemet 3400 négyzetméterrel bővítették.

mapei építőipar
Kapcsolódó cikkek