Cégvilág

Állami utazás: megvan az új szerződés

Elutasította a United4 Bonafini Bindair utazási iroda vitarendezési kérelmét a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) az állam nemzetközi utazásaira kiírt közbeszerzési eljárásban, így már semmi akadálya nem volt annak, hogy a győztes Weco-Travel, OTP Travel és IBUSZ hármassal megkössék az új, már négy évre szóló, 2019. április 26-ig érvényes, 8,4 milliárd forintos keretmegállapodást. A Bonafini szerint az IBUSZ árajánlata aránytalanul alacsony, megalapozatlan és a gazdasági ésszerűséggel összeegyeztethetetlen volt. Azzal is érveltek a kérelmükben, hogy a közbeszerzésben meghatározott mennyiségű feladatokat az IBUSZ nem tudná ellátni az ajánlatában megjelölt egészen minimális szakemberlétszámmal.

Nagy meglepetés lett volna, ha KEF a kérelem hatására megváltoztatta volna a saját korábbi döntését. A szerv meg is állapította végül, hogy az IBUSZ ajánlata objektív tényeken alapult, az eljárás pedig teljesen jogszerű volt, így semmilyen módosítást nem tartott indokoltnak. Még a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz is lehetne fordulni, de kérdés, hogy a vesztes megkockáztatja-e a több millió forintos jogorvoslati díj befizetését. (2013-ban a Malév Air Tours sikertelenül támadta meg a közbeszerzés eredményét az OTP Travel nulla forintos foglalási árajánlata miatt.)

Az elmúlt két évben is az OTP Travel, a Weco és az IBUSZ szolgáltatásait vette igénybe az állam a nemzetközi útjaihoz. Főleg az OTP profitált belőle sokat, az utak kétharmadát ő szervezhette. Igaz, korábban két évre szólt a szerződés, de ugyanúgy 8,4 milliárd forint értékben, amit szinte az utolsó fillérig ki is merítettek. A három utazási irodán kívül van még egy cég, amelyik jól jár az állam utazásaival. A foglalásokat ugyanis kifejezetten erre a célra fejlesztett internet alapú utaztatási szoftveren (CTO) lehet teljesíteni, amelyet a TravelSoft Online Kft. üzemeltet. A rendszer használati díja pedig a nettó foglalási érték 2,5 százaléka.

döntés Bonafini KEF
Kapcsolódó cikkek