Cégvilág

Az Uber cáfolja, hogy nem fizet adót

A taxisok egyelőre türelmesen várják az Uber tevékenységét is szabályozó rendelettervezetet és a társaság ellen indított adóvizsgálat eredményét. A közösségi autósszolgáltató lapunknak nem kommentálta a szakminiszter által kezdeményezett eljárást, arra azonban felhívta a figyelmet: a cég maximálisan teljesíti az adófizetési kötelezettségét mindenhol, ahol működési tevékenységet folytat.

Múlt hét végén a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményben tudatta, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter utasítására adóhivatali vizsgálat indult az Uber ellen. A közösségi autósszolgáltatás, amelynek működése a világ számos országában nagy viharokat kavart, és taxis tiltakozásokat váltott ki, tavaly novemberben Magyarországra is megérkezett. A szaktárca vezetője most úgy ítélte meg: a cég érdemi adófizetés, és sok esetben a taxizáshoz szükséges szakmai feltételek teljesítése nélkül végzi tevékenységét.

A Hollandiában bejegyzett Uber International Holding B. V. gyakorlatilag internet-alapú diszpécser szolgáltatást nyújt a magyar „sofőröknek” és utasoknak, jutalékért, és miután nem rendelkezik magyarországi telephellyel, itthon nem fizet adót. A cég leányvállalataként működő Uber Hungary Kft. is érdemi adófizetés nélkül végzi tevékenységét – állt az NGM közleményében. Megkerestük az Ubert, a társaság azonban nem kívánta kommentálni a szakminiszter által kezdeményezett eljárást. Arra azonban felhívták a figyelmet: rendelkeznek helyi gazdasági szervezettel és cégük minden olyan joghatóság felé maximálisan teljesíti adófizetési kötelezettségét, ahol működési tevékenységet folytat.

Látva az Uber gyors térnyerését a magyar piacon is, taxis érdekvédelmi szervezetek korábban nyílt levélben fordultak Orbán Viktor miniszterelnökhöz, mert máig nem fogadták el azt a rendelettervezetet, ami azonos feltételeket teremtene számukra a közösségi online lehetőségekre építő szolgáltatókkal – például az Uberrel vagy a WunderCarral –, és a többi között engedélykötelessé tenné a fuvarszervezést. A taxisok a kezdetektől aggódva figyelték a tőkeerős nemzetközi céget, annál is inkább, hiszen a Magyarországon bejegyzett Uber jogi képviseletét a korábban egy, Trócsányi László igazságügyi miniszterhez köthető ügyvédi iroda látja el.

"Teljesen természetes, hogy adóvizsgálat indult, hiszen amit ez a cég csinál, az az adózás kijátszása. A kormányzat végre komolyan vette a vészjelzéseket, amiket küldtünk” – mondta a Világgazdaságnak Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség (OTSZ) elnöke. Hozzátette: a héten is egyeztetnek az NGM képviselőjével az ominózus rendelettervezetről, ami hosszú távú megoldást jelentene minden, az eddig szabályozatlan vagy már elavult, a személyszállítást érintő problémára.

A taxisok azonban csak akkor nyugszanak majd meg, ha a tervezetet elfogadják, és bár egyelőre türelmesek, nem fognak a végtelenségig várni a jogszabályra – hívta fel a figyelmet Metál Zoltán, emlékeztetve a március közepén spontán szerveződött lánchídi, illetve Clark Ádám téri demonstrációra.

ELLENŐRZÉS Uber taxisok
Kapcsolódó cikkek