Napi több mint 40 ezer hordó olaj-egyenértéknyi (boepd) szénhidrogént hoznak fel azon a kurdisztáni blokkon, amelyben a Mol Nyrt.-nek tulajdonrésze van, és amelyet tulajdonostársa, a Gulf Keystone Petroleum Limited (GKP) üzemeltet.

A napi 40 ezer hordó növekedésnek számít a korábbi állapothoz képest, amelyről viszont nincs adat a Mol tőzsdei bejelentésében. A társaság májusi prezentációja szerint a Shaikanon 2014 első negyedében indult meg a kereskedelmi célú és 40 ezer boepd-s kapacitásnak megfelelő termelés, de 2015 első felében fel kellett oldani bizonyos szűk keresztmetszeteket, hogy a hét kút napi 37-40 boepd-s szintje tartható legyen. Akkori közlés szerint megoldást kellett találni az értékesítés bizonytalanságaira, hogy a fejlesztések folytatódhassanak.

E megoldás tehát megszületett: a tegnapi bejelentés alapján a termelők megállapodtak a kurd regionális kormány természetierőforrás-minisztériumával az érintett Shaikan mezőn felhozott olaj értékesítéséről. Az egyeztetések „a jelenlegi és a múltbeli kőolaj-értékesítések stabil kifizetési rendszerének kialakítására irányultak”. Mostantól a Shaikan olajának egy részét tartálykocsikkal törökországi kikötőkbe juttatják exportra, a másikat pedig hat hónapon át eladják egy helyi, kurdisztáni átvevőnek, bruttó 12–40 ezer boepd mennyiségben. A termelés e megosztása tehát azt is jelenti, hogy Törökországon keresztüli exportra nem vagy alig marad olaj, de ez mindenképpen előrelépésnek számít a prezentációban hivatkozott, bizonytalan helyzethez képest.

A mező üzemeltetője bruttó 9,8 millió dollár bevételhez jutott, amiből bruttó 4,9 millió dollár a 2014-es kőolajszállítások ellenértéke, és 4,9 millió dollár az első részlet az új hat hónapos szerződés keretein belül, amit a helyi átvevő fizetett. A Mol Kurdisztában a Shaikan mellett még két, kereskedelmileg hasznosítható lelőhelyben érdekelt: az Akri-Bijeel mező területén lévő Bakrmanban és a Bijellben. Utóbbin 2014 utolsó negyedében indult meg a piaci célú termelés. A társaság teljes kurdisztáni termelése 2013-ban napi 200 ezer hordó, 2014-ben pedig napi 1,9 millió hordó olajegyenérték volt, ez majdnem tízszeres növekedést takar. A Mol tavaly közel 50 milliárd forintot költött kurdisztáni tevékenységére. 41,6 milliárdba került a feltárás, 7,1 milliárdba a mezőfejlesztés, és 900 milliót vittek el az egyéb kiadások. A társaság teljes CAPEX-e 326,3 milliárd forint volt.