Folyamatosan nő azok aránya, akik képesek megtakarítani – derült ki a Budapest Alapkezelő felméréséből.

Az internetezők körében végzett kutatás szerint 2013-ban még csak minden harmadik ember volt képes erre, az idén már 51 százalék azok aránya, akiknek van félretett pénze. Igaz, a többségnek csak szerényebb, 1 millió forint alatti megtakarítása van.

A korábbi évekhez hasonlóan az idén is a folyószámla volt a legkedveltebb megtakarítási forma, a válaszadók 35 százaléka használja, 17 százalék tartja készpénzben a pénzét, és 14 százalék a bankbetéttel rendelkezők aránya. Azok körében, akik egymillió forintnál több pénzzel rendelkeznek, szintén a folyószáma vezet, bankbetéttel 44, befektetési alappal pedig a 33 százalékuk rendelkezik. A folyószámlák közkedveltségét a kutatás mellett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai is alátámasztják: márciusban a háztartási betétek 44 százaléka lekötetlen volt.

Arra a kérdésre, hogy hová fektetnének be egymillió forintot, a legtöbben az állampapírt választották, de szoros versenyben áll az első helyért készpénz és az ingatlan is. Az egymillió forintnál nagyobb megtakarítással rendelkezők preferenciái mások, ők az állampapírok után másodikként már befektetési alapok jegyeit vásárolnák. A kutatásból az is kiderült, hogy a lakosság hozamelvárásai és a hozamokkal kapcsolatos becslései jóval magasabbak a reálisnál. A látra szóló betétek kamatát például most átlagosan 4, az állampapírok hozamát 6 százalékosra becsülték. Az egymillió forintnál több megtakarítással rendelkezők becslései pontosabbak voltak.

A lakosság számára egyébként továbbra is az a legfontosabb szempont egy befektetésnél, hogy biztonságban legyen a tőke, ezt követi, hogy bármikor hozzá lehessen férni a pénzhez. A hármas számú elvárás a garantált hozam, és azt is sokan szeretnék, hogy kis összeggel is be lehessen szállni a befektetésbe. Az ötödik legfontosabb elvárás a magas hozam volt.