Cégvilág

Idén dupláznak a légi társaságok

Az üzemanyagárak csökkenésének köszönhetően jó évre számíthatnak az idén a légitársaságok.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) előrejelzése szerint a szervezethez tartozó 260 társaság összesített nettó nyeresége az idén csaknem megkétszereződik, eléri a 29,3 milliárd dollárt a tavalyi 16,4 milliárddal szemben. Az átlagos nettó nyereségráta a tavalyi 2,2 százalékról 4 százalékra emelkedik.

A profit növekedése döntő részt az olajár drasztikus csökkenésének köszönhető, az IATA azt prognosztizálja, hogy az üzemanyag költségek a tavalyi 226 milliárd dollárról 191 milliárd dollárra esnek.

Tony Tyler, az IATA vezérigazgatója azonban figyelmeztetett, hogy nagy a szóródás a légitársaságok között, és sokuk a fennmaradásáért küzd. Földrajzilag is nagyok az eltérések, Észak-Amerikára jut a halmozott nyereség több mint fele, 15,7 milliárd dollár, a kisebb belső piaccal rendelkező európai társaságokra 5,8 milliárd, az ázsiaiakra 5,1 milliárd, a közel-keletiekre pedig 1,8 milliárd esik.

Minthogy az olaj árát dollárban jegyzik, az amerikai vállalatok teljes mértékben élvezik az erős dollár előnyeit is. Az IATA ezért 7,5 százalékra teszi átlagos nettó nyereségrátájukat, míg az európai társaságoké az euró gyengülése miatt csak 2,8 százalék körül várható.

légi társaságok repülés üzemanyag árak
Kapcsolódó cikkek