A legnagyobb osztrák bankoknak 3 százalékponttal kell növelniük a Tier 1 tőkemegfelelési mutatójukat 2017 közepéig, ebből 2 százalékpontnyi emelést már 2016 közepéig teljesíteniük kell a pénzpiaci stabilitási tanács (FMSG) döntése szerint.

Az emelést az Európai Központi Bank (EKB) által előírt minimum 8 százalékos Tier 1 fölött kell érteni. Ez a döntés azokra a pénzintézetekre vonatkozik, amelyek rendszerszintű kockázatot jelenthetnek: ilyen az Erste Group Bank, az UniCredit Bank Austria, a Raiffeisen Zentralbank, illetve leánya, a Raiffeisen Bank International. Hét kisebb hitelintézetnek 1 százalékponttal kell emelnie a mutatót.

Az osztrák jegybank, a pénzügyminisztérium, a költségvetési tanács és a pénzügyi felügyelet képviselőiből tavaly felállított FMSG szerint kockázatot jelent az osztrák bankszektor erős kitettsége a feltörekvő európai piacoknak, a viszonylag alacsony tőkemutatók, illetve a bankok tulajdonosi szerkezete.
A Bank Austria, az Erste és a Raiffeisen a kelet-európai térségben a legnagyobb hitelezők közé tartoznak. A 2008-ig tartó évek extraprofitot hoztak nekik, amikor azonban 2009-ben beütött a válság, ezek a bankok már kockázatot jelentettek az osztrák gazdaságra – közölte az FMSG.

Az Erste és a Raiffeisen tulajdonosi struktúrája megnehezíti a tőkeemelést. Az Erste legnagyobb részvényese egy eladósodott jótékonysági alapítvány, amelynek nincs más számottevő jövedelme a bank osztalékán kívül, a Raiffeisent pedig egy szövetkezeti bankcsoport birtokolja, amely szintén rá van utalva az osztalékbevételre.