Tizennyolc éven keresztül összesen 18,7 milliárd dollárt fizet a BP a Deepwater Horizon tragédiája miatti kártérítésként – jelentették be az érintett négy állam, Florida, Alabama, Mississippi és Louisiana vezetői.

A megállapodással így lezárult a szövetségi bíróság előtt több éve zajló per is, amelyet a baleset miatt indítottak az Egyesült Államokban a BP ellen.
A megállapodás alapján a BP Egyesült Államokban működő kutatási és termelési leányvállalata 5,5 milliárd dollárnyi büntetést fizet 15 év alatt az amerikai hatóságoknak. Az érintett államok szintén 15 év alatt 1,7 milliárdot kapnak kártérítésként természeti kincseik helyreállítására, 18 év alatt pedig 4,9 milliárdot a gazdasági és egyéb károk fedezésére, míg a települések egymilliárd dollárt kapnak.

Az olajóriás Mexikói-öbölben létesített olajfúró platformján öt évvel ezelőtt bekövetkezett tragédiát az egyik legsúlyosabb környezeti katasztrófaként tartják számon. A Deepwater Horizon 2010 áprilisában robbant fel, a baleset tizenegy emberéletet követelt: a fúrótornyot pedig csak három hónappal később tudták lezárni, addig csaknem 800 millió liter nyersolaj szivárgott a tengerbe. A kiáramló szennyeződés több mint húsz kilométeres körzetben pusztította az élővilágot. Az olaj jelentős része ma is a tengerfenéken található, így nem is lehet felmérni, mennyi ideig és milyen mértékben szennyezi a környezetet.

A BP korábban azt közölte, hogy a helyreállítási munkálatokkal kapcsolatos költségei és a kártérítések – a most szóban forgó büntetések nélkül is – közelítik a 44 milliárd dollárt, a cég most ezen túl további 10 milliárd dollárt tartalékol a mostani döntésből eredő kiadásaira. A BP részvényei a bejelentés után 4,5 százalékkal drágultak a londoni kereskedésben – jegyezte meg a Financial Times. Az emelkedés vélhetően annak köszönhető, hogy nagyobbrészt megszűnt a döntéssel kapcsolatos eddigi bizonytalanság.