Biztonságosabb és átláthatóbb lesz a hazai pénzügyi rendszer – ezen belül kiemelten a befektetési szolgáltatási piac – a Magyar Nemzeti Bank szerint a pénzügyi közvetítőrendszer fejlesztésére hivatott jogszabály-módosítások életbelépésével.

A jegybank szerint a tőkepiaci ügyfelek számára növeli az átláthatóságot, hogy a szolgáltatók kötelesek lesznek havonta értékpapírszámla-kivonatot küldeni nekik. Számlaegyenlegüket 2016. január 1-jétől a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapjáról anonim módon (havonta változó egyéni kóddal) is le tudják kérdezni, s össze tudják vetni a két adatot. A jegybank ugyanakkor a befektetési szolgáltatók által az MNB-honlapra elküldött összesített adatok, illetve a központi értéktár (Keler) által kezelt állományok adatainak egyezőségét ellenőrizi.

A pénzügyi szektor valamennyi intézménye ezentúl honlapján (ennek hiányában székhelyén kifüggesztve) köteles közzétenni a vele szemben hozott jegybanki határozatok rendelkező részének szövegét. Szigorodtak a telefonos panaszkezelési szabályok: az intézményeknek az eddigi egy helyett öt évig meg kell őrizniük az ügyfelek panaszbejelentéseinek hangfelvételét. Az ügyfél kérésére 15 napon belül ki kell adniuk annak hitelesített írásos jegyzőkönyvét. Erősíti a tőkepiac biztonságát, hogy 100 ezer euróra nő a Befektetővédelmi Alap (Beva) kártalanítási kötelezettsége.

A Beva munkaszervezetét a továbbiakban az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) látja el, de a garanciaalapok – eltérő jellegük miatt – változatlanul elkülönülten működnek. A pénzügyi szektorban a jövőben csak az eddigieknél szigorúbb előírásokat teljesítő, megfelelő ágazati minősítéssel rendelkező könyvvizsgálók tevékenykedhetnek, akiket a könyvvizsgálói közfelügyeleti hatóság felügyel. Erősödtek az MNB ellenőrzési és intézkedési jogosítványai is. A jegybank helyszíni vizsgálókat rendelhet ki a piaci szereplőkhöz, és sűrűbben kell helyszíni vizsgálatot végeznie az pénzügyi cégeknél.