Cégvilág

Nagyot kaszált a Christie's

Rekordnagyságú értékesítésről számolt be a Christie’s 2015 első fél évére: a londoni székhelyű aukciósház 2,9 milliárd font (4,5 milliárd dollár) értékű forgalmat bonyolított le, ez 8 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Az impresszionista és modern művészeti divízió fennállása óta a legjobb fél évet zárta, az itt elért 771,6 millió fontos eredményhez nagyban hozzájárult az a 25 válogatott tételből álló májusi aukció, amelyen Picasso Algíri nők című műve árverési világrekordot ért el a jutalékkal együtt 179,4 millió dolláros árával.

Még ennél is jobban teljesített összességében a kortárs részleg – ebben a szegmensben a Christie’s jó ideje globális piacvezető –, 927,7 millió fontnyi összforgalommal. Jól húzott az ázsiai művészeti részleg is, itt az eladások értéke 34 százalékkal, több mint 298 millió fontra emelkedett. A régi mesterek szekciója viszont 32 százalékkal kisebb, alig több mint 71 millió fontos forgalmat ért el (ideértve a 19. századi európai és az orosz művészeti árverések eredményét is).

A vevők 24 százaléka új ügyfél a Christie’snél – emelte ki a ház közleménye, hozzátéve, hogy 14 százalékkal bővült a középréteg, vagyis az a kör, amelyik a 100 ezer–egymillió font közti árkategóriában vásárol. A Christie’s fontos céljai közé tartozik, hogy minden értelemben bővítse tevékenységi körét, legyen szó földrajzi szempontokról, művészeti korszakról, illetve területről vagy az árakról.

A Christie’s magánkézben van (a Kering luxusipari csoportot ellenőrző, műgyűjtőként is világhírű François Pinault francia milliárdos tulajdona), ezért nem tesz közzé részletes bevételi vagy profitadatokat, csak a féléves forgalomról számol be. Az örök rivális Sotheby’s a New York-i tőzsdén forog; a társaság még nem tette közzé második negyedéves gyorsjelentését, csak a július 20-ig lebonyolított idei forgalmat összegezte a honlapján, ennek értéke 3,5 milliárd dollárra rúgott.

Christie’s
Kapcsolódó cikkek