Cégvilág

Egyre többen tartoznak az áram- és gázszámlával

Jelentősen megugrottak idén az áramfogyasztói tartozások – derül ki Seszták Miklós nemzeti fejlesztési tárcavezető ez évi és tavalyi, hasonló tárgyú parlamenti válaszainak összevetéséből, amelyekre a Népszabadság hívta föl a figyelmet.

A 91–180 napja az áramdíjjal tartozók száma több mint kétszeresére ugrott: a májusi adatsor szerint 170 ezren vannak. A gázszámlával ugyanennyi ideje tartozók száma negyedével 67 ezerre ugrott, míg ugyanezen távhőtartozások száma tizedével 16 ezerre csökkent. A 31–90 napos gáztartozások száma szintén negyedével nőtt, a 180 napon túliak száma viszont 30-40 százalékkal visszaesett, és 16 százalékkal 236 ezerre mérséklődött az 1–30 napos késedelembe esők száma is - írja a Népszabadság.

Összességében az áram esetében tizedével nőtt, míg a gáznál ugyanennyivel csökkent a tartozók száma a múlt év azonos időszakához képest; a távhő értékei szinte változatlanok. Mindenkit egybevetve a hátralékos fogyasztók száma 2,3 százalékkal 1,85 millióra emelkedett.

A tavalyi és az idei adatsorok összevetéséből az is kitűnik, hogy a tavalyihoz képest majdnem a duplájára, 81 százalékkal 71 ezerre ugrott a gázszolgáltatásból kikapcsolt lakossági fogyasztók száma. Ugyanez az áram területén 21 százalékos visszaesést mutat (és így jelenleg 21 ezer háztartás nem kap áramot), a távhőfogyasztók közül pedig tavalyhoz képest 3,1 százalékkal kevesebben, 6777-en nem kapnak meleg vizet. (Esetükben csak ez korlátozható.)

áram gáz közműtartozás kikapcsolás
Kapcsolódó cikkek