Cégvilág

Céget vett a Trans-Sped

A hónap elejétől névváltozás is jelzi, hogy a Trans-Sped Kft. kivásárolta a finn állami vasút tulajdonában lévő Transpoint International (HU) Kft.-t. A tranzakciótól forgalombővülést várnak.

A felvásárlás előzményeiről szólva Fülöp Zsolt, a Trans-Sped Kft. általános ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta, hogy az év elején kapták meg a pályázati felhívást a Transpoint International (HU) Kft. (Trint) értékesítésével kapcsolatban, mivel a tulajdonos finn államvasutak meg kívánta szüntetni közép-európai tevékenységét. A debreceni székhelyű, 100 százalékban magyar tulajdonú társaság több hónapos, mindenre kiterjedő átvilágítási folyamatot indított.

Ennek során egyebek között megállapították, hogy a finn cég tevékenységével és földrajzi elhelyezkedésével teljes mértékben hozzájárul a Trans-Sped magyarországi piacbővítési elképzeléseihez, hiszen hazánk egyik meghatározó iparterületén, Tatán, Tatabányán és környékén lévő telephelyei optimálisan csatlakoztathatók a Trans-Sped tevékenységeihez. Eddig tíznél több telephelyen tevékenykedtek, főleg a Dunától keletre fekvő területeken voltak jelen. A piacbővítésen kívül cégvásárlási döntésüket befolyásolta, hogy hasonlóan fejlődni akaró, jó humánerőforrású szervezetről volt szó.

A szerződést júniusban kötötték meg, majd megkezdték a Trint beillesztését a Trans-Sped cégcsoportba. Ez nem megy egyik napról a másikra – árulta el Fülöp Zsolt –, hiszen az átállás nem zavarhatja a megbízók kiszolgálását. Szerencsének nevezte, hogy a nyári gyárleállások idején foghattak bele, így megfontoltabban tudtak döntéseket hozni.

Az általános ügyvezető igazgató elmondta, hogy mivel a logisztikai folyamataik szinte azonosak, célszerű közös rendszerben működtetni. A szakmai területek vezetői már javában dolgoznak a konkrét folyamatok átvilágításán, a rendszerek harmonizációján. Az IT-hálózat leválasztása a finnországi rendszerről már megtörtént. Cél, hogy az integráció végén a legjobb gyakorlatok maradjanak bent a rendszerben, a felesleges dolgokhoz pedig ne ragaszkodjanak.

A kivásárlással 120 új kolléga lépett be az addig 580 munkatársat foglalkoztató cégcsoportba. A 120 ezer négyzetméter – ezen belül 50 ezer saját – fedett raktárterület 45 ezerrel nőtt, és a több mint 120 saját tulajdonú fuvareszközből álló gépjárműflotta is tovább erősödött.
A cég megvásárlásával erősíteni kívánják a Trans-Sped meglévő szolgáltatásait, és új elemként a légi és tengeri szállítmányozás is megjelenik.

Mindettől forgalombővülést remélnek, a jelenlegi évi 11 milliárd forintot meghaladó konszolidált árbevétel hárommilliárdos emelkedésére számítanak. A kivásárlás csak az első lépcső volt. Az eszközök folyamatos korszerűsítésének, a tevékenységhez szükséges kapacitások növelésének érdekében újabb beruházások válnak szükségessé.
Az együttes munkát a cégvezetés a Transpoint International (HU) Kft. nevében is megjelenítette. A társaság neve szeptember 1-jétől Trans-Sped Trint Raktározó és Szállítmányozó Kft.-re változott.

Trans-Sped
Kapcsolódó cikkek