Cégvilág

Magyar fejlesztés segíti a fogyatékosok internetezését

GOp A látássérültek és más fogyatékossággal élők (mozgássérültek, színtévesztők, epilepsziások) internethasználatát segítő szolgáltatást fejlesztett a Chemium Kft. mintegy 800 millió forint felhasználásával – közölte Báthory György, a társaság képviselője sajtótájékoztatóján. A projekt megvalósításához 558 millió forintot nyertek a Gazdaságfejlesztési Operatív Program Széchenyi 2020 forrásaiból, a teljes költség 30 százalékát pedig a cég önerőből finanszírozta.

A kifejlesztett transzkódoló szoftver az eltérően kódolt rendszerek közötti átvitelt teszi lehetővé. A szolgáltatást a Selyegyenlito.hu honlapon érhetik majd el a fogyatékossággal élők mintegy másfél hónap múlva. A honlapra látogatóknak a szolgáltatás igénybe vételéhez elsőként regisztrálniuk kell, ekkor fogyatékosságukat is meg kell adniuk. A rendszer minden felhasználónak saját profilt generál, amelynek segítségével a későbbiekben a szoftver az adott személy igényeinek megfelelően mutatja majd be az egyes weboldalakat – ismertette Báthory György. Példaként említette, hogy az epilepsziásoknál a program letiltja a villódzó képeket, a gyengénlátóknál pedig jobban láthatóvá, könnyebben érzékelhetővé kódolja át a szoftver az adott honlapokat. A szoftver prototípus, még fejlesztés alatt áll. Másfél hónapon belül elindítják a tesztüzemet, és annak tapasztalatai alapján alakítják ki a végleges verziót.

A sajtótájékoztatón a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének képviselői kifogásolták, hogy a cég nem vonta be a vaksággal érintett emberek internethasználati szokásainak, igényeinek felmérésébe a szövetséget. Molnár Attila, a program egyik fejlesztője azt válaszolta, hogy a projekt megvalósításába fókuszcsoportokat vontak be, az ő véleményükre a tesztelés időszakában is nagy hangsúlyt fektetnek. A program végső kialakításának tervezésekor az országos szakmai szervezetek bevonására is törekszenek majd – tette hozzá.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek