Cégvilág

Megszületett a kazánokról szóló rendelet módosítása

Megjelent az energiával kapcsolatos termékek forgalomba hozataláról szóló rendelet azon módosítása, amelyet Marczinkó Zoltán István, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára a Világgazdaság múlt heti konferenciáján jelentett be.

E szerint az uniós hatékonysági elvárásoknak nem megfelelő helyiségfűtő berendezések, kombinált fűtőberendezések, vízmelegítők és a melegvíz-tároló tartályok az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult felhasználási helyeken csak szeptember 26-ig vehető használatba, viszont az egyetemes szolgáltatásra jogosultakon még 2016. július 1-jéig. A módosítás lényege tehát az, hogy a termékek lakossági vásárlói kaptak kilenc hónap haladékot. Ezalatt még használatba vehetnek a legújabb uniós – helyiségfűtési hatásfok-, vízmelegítési hatásfok- és hangteljesítményszint – elvárásoknak még nem megfelelő termékeket.

Az érintett termékek közül a legnagyobb teher a 86 százalékosnál nagyobb hatásfokú, úgynevezett kondenzációs kazánok telepítése, mert a termék megvásárlásán túl a beüzemeléshez szükséges épület-, kémény, villamosrendszer- és más átalakítások is terhelik a tulajdonost. Mindez alsó határon 800 ezer forintba kerül, de szakmai körökben jellemzőbbnek tartják az egymillió forintos beruházási igényt.

Ehhez egyelőre nincs, de várhatóan lesz majd állami támogatás. Piaci források szerint még közel 20 ezer, 86 százalékosnál alacsonyabb hatásfokú készülék vár gazdára, amit a kereskedők általában nem is exportálhatnak a gyártó tilalma miatt. (Viszont nagy árkedvezményekkel próbálhatják meg készleteiket kiárusítani.)

Az eredeti, 2011-ben megforgalmazott rendelet kiegészült azzal is, hogy a használatba vétel időpontja nem függ attól, hogy mikor adták ki a termék típusengedélyét. A meglévő berendezéseket természetesen nem kell lecserélni, de újonnan már csak az aktuális elvárásoknak megfelelő berendezések telepíthetők.

kazán
Kapcsolódó cikkek