Cégvilág

Saját magától rendelt mobilhálózatot az elnök

Érdekes személyi átfedésre bukkant a Népszabadság annak az állami mobilhálózatnak a kapcsán, amelyet 12,8 milliárd forintért építtet az állami tulajdonú MVM Net Zrt. (az MVM Magyar Villamos Művek leányvállalata) az Antenna Hungáriával (AH).

Utóbbi céget a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. tavaly tavasszal 56 milliárd forintért vásárolta vissza a francia TDF-től, így állami tulajdon lett. Mint a lap megírta, az MVM Net a közbeszerzési eljárást mellőzve választotta ki az AH-t generálkivitelezőnek, hogy a cég felépítse a kormányzati kommunikációs igényeket kiszolgáló mobilhálózatot.

Az MVM Net álláspontja szerint nem közbeszerzés-kötelezett. Korábban a Népszabadsággal azt közölték: az MVM belső szabályai szerinti versenyeztetéssel, a teszthálózatok teljesítményét is figyelembe véve választottak nyertest.

A jelek szerint megfelel e belső versenyszabályoknak, hogy a tenderkiíró cégnél az igazgatóság (a vezérigazgatót is felügyelő testület) elnöke ugyanaz a szakember, mint aki az egyik versenyző cég illetékes üzletágvezetője. A konkrét esetben ez történt: az MVM Net igazgató­sági elnöke február óta az a Lázár János (természetesen nem azonos a Miniszterelnökséget irányító miniszterrel), aki az AH távközlési üzletágát vezeti igazgatói pozícióban, lényegében vezérhelyettesi szinten.

NISZ mobilhálózat MVM
Kapcsolódó cikkek