Cégvilág

Árampiacra lép az állami közműholding

Az Elmű és az ÉMÁSZ átadja egyetemes szolgáltatását az ENKSZ állami közműholdingnak. Az átadásra a két társaság közös cége, az Elmű–ÉMÁSZ Ügyfélszolgálati Kft. részvényeinek átruházásával kerül sor. A kft. első 50 százaléka 2016. január 1-jén, a második 2017. január 1-jén cserél gazdát az eladók tegnapi rendkívüli közgyűlésének döntése szerint.
A későbbiekben az ENKSZ megveszi majd az Elmű–Émász DSO (elosztóhálózat-üzemeltető) üzletágának 49 százalékát is, az MVM Zrt. pedig ugyanekkorára növeli a Mátrai Erőműben lévő hányadát a német EnBW kivásárlásával.

Az említett lépésekre az állami energiapiaci szerepének erősítése érdekében kerül sor, amelynek részeként az egyetemes közműszolgáltatásoknak az ENKSZ ellenőrzése alá kell kerülniük. A 2015. március 30. óta működő közműholding portfóliója hónapokon át egyedül az állami (MFB) ellenőrzés alá került Főgázból állt, amellyel az egyetemes szolgáltatáson túl megjelenhetett a gáz versenypiaci szegmensében és a gáz végfelhasználókhoz való eljuttatásában (elosztásában) is. Az ENKSZ közben sorra kötötte a lakossági ügyfelek átvételét célzó megállapodásokat először egy versenypiaci, majd az egyetemes szolgáltatókkal: a Magyar Telekommal, a GDF Suez Magyarországgal, az E.On Energiaszolgáltatóval és a Tigázzal.

A váltás során a lakossági földgázvásárlóknak nincs teendőjük, nem kell sem műszaki beavatkozás, sem mérőcsere. Az ügyfeleknek a Főgázzal határozatlan idejű egyetemes szolgáltatási szerződése születik, és automatikusan a Főgázhoz kerülnek a csoportos beszedési megbízásaik is.
Az Elmű–ÉMÁSZ Kft. megvásárlásával az ENKSZ megjelenik az áram egyetemes szolgáltatásában is. A végcél itt szintén az, hogy megállapodjon a további szolgáltatók (EDF Démász és E.On) ügyfeleinek az átvételéről is, majd következhet a távhőpiaci megjelenés.

ENKSZ Elmű ÉMÁSZ
Kapcsolódó cikkek