Cégvilág

Maradna még a Lukoil név, de több kút kellene

A hazai és a szlová­kiai Lukoil-kutakat ellenőrző Normbenz Kft. hálózatbővítésen gondolkozik. Középtávon is megtartaná az orosz márkanevet.

Hazai töltőállomásláncokat vagy kisebb, úgynevezett fehér kutak sorát vásárolná fel a Normbenz Kft., amely egy éve vette meg az orosz Lukoil 75 magyarországi és 19 szlovákiai töltőállomását. „Átadtuk a javaslatunkat a tulajdonosoknak arról, hogy hol és milyen egységeket lenne célszerű megszerezni” – mondta a Világgazdaságnak Horváth-Dori Jenő, a Normbenz ügyvezető igazgatója. Cége pályázott az olasz ENI hazai Agip-kúthálózatára is, de az végül a Molhoz került. A Molnak így most az országban több helyen vannak egymás közelében olyan töltőállomásai, amelyek egymással rivalizálnak. Új kutak építésére alapvetően csak új utak, autópályák mentén van mód.

A Lukoil-kutaké a hazai üzemanyag-kiskereskedelmi piac 6-7 százaléka a Magyar Ásványolaj Szövetségen belül. (A szervezet tagjai az érintett piacnak mintegy 70 százalékát fedik le.) Ezzel a Normbenz a negyedik legnagyobb forgalmazó a Mol, a Shell és az OMV mögött. Célja nem közvetlenül az arány növelése, hanem hogy bővítse a hálózatát, javítsa szolgáltatásainak minőségét, és elérje tervezett nyereségét. Míg kútjainak előző tulajdonosa, a Lukoil Kft. 2014-ben erősen veszteséges volt, a Normbenz 2015-re szerény nyereséget vár az előzetes adatok szerint. A korábbiaknál jobban szerepel a már korábban profitot hozó szlovákiai hálózata is.

Több változás áll a javulás mögött. A Normbenz például szakított a Lukoil diszkontárképzésével, de azért olcsóbb maradt a versenytársainál. Az átvett töltőállomásokat alávetette egy tisztasági megújulásnak, a szolgáltatásait bővítette. Tegnap adta át a harmadik élelmiszerüzletét – a budapesti és a tatabányai egység után Diósdon –, ezekben a Spar a nagykereskedelmi partnere.

A három üzlettel a cég nem elsősorban a vasárnapi zárva tartást akarja kihasználni, hanem inkább a hétköznapi forgalmat növelni. A boltok olyan helyen nyíltak, hogy majd széles vásárlói minta alapján lehessen meghatározni a fejlesztést további helyszíneit, irányait. A Normbenz Szlovákiában is keres szakmai partnert, hasonló boltnyitáshoz. Újdonság az is, hogy kútjairól eltűnt a 98-as benzin, a helyét pedig több mint 50 töltőállomáson – az évi 40 százalékkal növekvő forgalmú – prémium termékek vették át. A Normbenz üzemanyag-bevételének mintegy 30 százaléka flottás értékesítésből származik.

A Lukoil maradna Lukoil

A Normbenz 1+1 évig használhatja a Lukoil márkanevet, az első év épp ma jár le.

A társaság felkészült a brandváltásra, de elsősorban arra törekszik, hogy lehívja az opciós évet, és azután is megtarthassa a Lukoil nevet. Erre vonatkozó javaslatát már elküldte az orosz társaságnak.

A társaság felkészült a brandváltásra, de elsősorban arra törekszik, hogy lehívja az opciós évet, és azután is megtarthassa a Lukoil nevet. Erre vonatkozó javaslatát már elküldte az orosz társaságnak. -->

Normbenz Lukoil
Kapcsolódó cikkek