Cégvilág

A Gazprom felbontotta a Déli Áramlat-megállapodást

Felbontotta a szerződést a Gazprom a Déli Áramlatról.

A Gazprom felbontotta a Déli Áramlatról szóló megállapodást - közölte az orosz gázipari nagyvállalat.

A tervek szerint 15,5 milliárd euróba kerülő Déli Áramlat projekt keretében évi 67 milliárd köbméter orosz földgáz jutott volna Európába.

A vezeték egy 931 kilométer hosszú szakasza a Fekete-tenger alatt hózódott volna. E szakaszt a South Stream Transport építtette és működtette volna.

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2014 december elején Törökországban jelentette be, hogy Oroszország az ellenkezése miatt nem tudja megkezdeni a Déli Áramlat tervének megvalósítását.

Néhány héttel később, 2014 végén a Gazprom azt közölte, hogy kivásárolja európai partnereinek részesedését a leállított Déli Áramlat gázvezeték projektben.

A South Stream Transport holdingvállalatban 20 százalékos részesedése volt az olasz ENI vállalatnak, 15 százalékos tulajdonjoga a német BASF vállalathoz tartozó Wintershallnak és 15 százaléka a francia EDF-nek. A fennmaradó 50 százalékos tulajdonrész eddig is a Gazpromé volt.

A Gazprom ma  a száz százalékban saját tulajdonában lévő South Stream Transport céggel bontotta fel a szerződést. Korábban szó volt arról, hogy a South Stream Transport aktíváinak egy részét a Török Áramlat építésekor felhasználják, de a terv megvalósítását felfüggesztették.

déli áramlat
Kapcsolódó cikkek