Cégvilág

Rekordszinten a belföldi előfoglalás

Az előzetes várakozásokat túlteljesítve, 10 százalékos bővüléssel zárta a tavalyi évet a belföldi turizmus, ehhez hozzájárult, hogy 40 százalékkal nőtt a SZÉP-kártyás fizetések száma is – derült ki a Szallas.hu elemzéséből. A belföldi vendégforgalom szempontjából legerősebb hónapoknak számító július és augusztus tavaly még zsúfoltabbá vált: míg 2014-ben a foglalások 45 százaléka érkezett erre az időszakra, 2015-ben 50 százalékra nőtt ez az arány. „A tavalyi év első felére sem lehetett panasza a vendéglátóknak, ebben valószínűleg nagy szerepet játszottak a május végén lejáró SZÉP-kártya-feltöltések is, tavasz végén ugyanis 7 százalékkal többen indultak útnak” – magyarázta Szigetvári József, a portál ügyvezetője.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) legfrissebb elemzése is hasonló folyamatokról tanúskodik. Tavaly novemberig a magyarországi szállodák bruttó forgalma 10,8 százalékkal haladta meg az előző évit, csaknem 304 milliárd forintot tett ki, a bruttó szobaárbevétele pedig 13,5 százalékkal, 176,6 milliárd forintra nőtt. Az országos szállodai teljesítményeket továbbra is a budapesti hotelek húzták. A tavaly szeptember–októberben a Magyarországon kialakult migránshelyzet, a párizsi terrorcselekmények és az európai terrorveszély lehet az oka annak, hogy novemberben a szállodai vendégéjszakák száma több országból nagymértékben visszaesett.

A szállástípusok alapján továbbra is az apartmanok a legnépszerűbbek a belföldi utazók körében a Szallas.hu szerint. „Az összes foglaláson belül a hotelek – leginkább a kétcsillagos szállodák – tudták növelni a részesedésüket, a panziók népszerűsége viszont csökkent” – magyarázta Szigetvári József. Idén valószínűleg 3-5 százalékkal drágábban kelnek majd el a belföldi szálláshelyek, és összességében további 9 százalékos piacbővülésre számítunk tavalyhoz képest – tette hozzá.

A portál 2016-os előfoglalási adatai alapján elmondható, hogy az elmúlt év terrorcselekményei a magyar utazókra is hatottak: soha nem volt még ilyen mennyiségű belföldi előfoglalás a júliusi és augusztusi hónapokra, ezenkívül Horvátország is kimagasló népszerűségnek örvend. Szigetvári szerint a magyar vendégek többsége idén inkább belföldön nyaral, illetve külföldi utazás kapcsán a terrorfenyegetettség szempontjából szintén alacsony rizikóval bíró Horvátországot választja.

Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége turizmus előfoglalás
Kapcsolódó cikkek