Cégvilág

Boltokban az új Lumia

Megkezdte legújabb okostelefonjának forgalmazását a Microsoft, a Lumia 650 tegnaptól kapható néhány európai országban. Az eszköz az árát tekintve a középkategóriába tartozik, ugyanakkor néhány elemében már közelít a prémium készülékekhez. A Microsoft új okostelefonja természetesen Windows 10-et futtat, és a vállalat egyértelművé tette azt is, hogy főként az üzleti felhasználókra számítanak, a weboldalukon közzétett leírásban is ezt hangsúlyozzák. Így például a legújabb Office irodai szoftvercsalád is használható rajta, ráadásul lehetőség van arra is, hogy akár menet közben is szerkesszék a felhasználók dokumentumaikat, és a OneDrive segítségével szinkronizálják azokat. Sőt a Microsoft közlése szerint akár egy informatikai részleg irányítására is alkalmas lehet a készülék, amely teljesen integrálható a cég alkalmazásaival és szolgáltatásaival. Emellett a Skype for Business applikációt szintén alapból telepítették az eszközre.

A jobb minőségű okostelefonokat idézi az 5 colos OLED-kijelző, ugyanakkor a számítási teljesítményt nem vitték túlzásba. A négymagos Qualcomm Snapdragon 212 processzor valóban közepes szintnek számít, a mindössze egy gigabyte RAM viszont meglehetősen kevésnek tűnik, főként ha valóban üzleti felhasználásra szánják. Igaz, valószínűleg nem a játékok lesznek a Lumia 650-et használók leggyakrabban aktivált alkalmazásai, de azért több applikáció egyidejű futtatása, esetleg a már említett szinkronizálással párhuzamosan előfordulhat, vagyis a komoly teljesítmény ennél a készüléknél sem ártott volna.

Alapból 16 gigabyte-os tárhelyet kapott az eszköz, ami azonban MicroSD kártyával tovább bővíthető, akár 200 gigabyte-ig. A hátoldali 8 megapixeles és az előlapi 5 megapixeles kamera ebben a kategóriában kötelező, azonban a 2000 mAh-s akkumulátor nem tűnik túl erősnek, igaz, a Microsoft azt közölte, hogy akár 16 órás beszélgetési időt is bír egy feltöltéssel. A Lumia 650 fémborítást kapott, a készülék mindössze 6,9 milliméter vastag, és 122 grammot nyom.

A Microsoft új okostelefonja egyelőre csak néhány nyugat-európai országban kapható, de a magyar felhasználóknak sem kell már sokat várniuk arra, hogy megszerezhessék, itthon március első felében lehet majd megvásárolni. Könnyen előfordulhat egyébként, hogy ez egyike az utolsó Lumia jelzésű készülékeknek, a hírek szerint ugyanis a cég megszabadulna a Nokiától örökölt márkától, és a jövőben Surface Phone néven dobná piacra okosmobiljait.

lumia Microsoft
Kapcsolódó cikkek