Cégvilág

Élénkülés a céges hiteleknél

Nagyjából 1700 milliárd forintnyi új forint-, illetve euróalapú hitelt vettek fel a vállalatok tavaly Magyarországon, 8,9 százalékkal többet, mint a 2014-ben. A jegybank szezonálisan igazított adatai szerint a növekedés egyértelműen a forinthiteleknek köszönhető: a nem pénzügyi tevékenységet folytató cégek 1171,9 milliárdnyi forinthitelt vettek fel – folyószámlahitelek nélkül – egy év alatt, ez 28,1 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál, miközben az euróban felvett kölcsönök 18,3 százalékkal, 524,8 milliárd forintra csökkentek. A forinthitelek növekvő dominanciája vélhetően a forintkamatok csökkenésének, illetve a növekedési hitelprogram (NHP) élénkítő hatásának köszönhető: a kis- és középvállalkozói kategóriába még beférő és az egyéb feltételeknek is megfelelő társaságoknak nyilván megérte a program kedvező kondíciói mellett eladósodni.

A kihelyezések erősödése nagyon kellett a piacnak, mert 2010 óta folyamatosan – és gyorsan – apad az újonnan folyósított vállalati hitelek állománya. Ráadásul 2014 a megelőző évekhez képest is komoly mélypontnak számított, hiszen még 2013-ban is közel 2600 milliárd forintnyi új forint- és euró­kölcsön jelent meg a piacon – 2010-ben a 3300 milliárdot is meghaladták a kihelyezések.

Emellett a vállalati hitelek állománya, ha nem is folyamatosan, de trendszerűen csökkent az elmúlt években. Tavaly decemberre ráadásul – a meredek decemberi visszaesés nyomán – 6000 milliárd forint alá csúszott a kimutatott mennyiség, ami amellett, hogy 12 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól, közel kilencéves mélypontot is jelent. A tavalyi nagy állomány-visszaesésben ugyanakkor nem kizárólag az játszott szerepet, hogy a vállalatok nettó hiteltörlesztők – vagyis az új kihelyezések nem érik el a visszafizetések mértékét –, hanem az is, hogy megindult a portfóliótisztítás a bankoknál. (Erre a statisztikákhoz mellékelt közleményében maga az MNB is felhívta figyelmet.)

A vállalati hitelpiac fejlődéséhez viszont elengedhetetlen lenne, hogy az idén is sikerüljön fenntartani az új kihelyezések növekedését, hiszen a 2014-es és a tavalyi mennyiség közel sem lesz elég a piac méretének fenntartásához, annál is inkább, mert a portfóliótisztítások miatt rövid időn belül jelentős tételek tűnnek majd el a mérlegekből.

céges hitel hitel
Kapcsolódó cikkek