Cégvilág

Új termékekkel jöhet a gáztőzsde

Akár trendváltásnak is mondható, hogy január eleje óta folyamatos a kereskedés a hazai gáztőzsdén.

A CEEGEX-en ugyanis két évvel ezelőtti indulása óta eddig csak mutatóban voltak kötések, érezhetően magasabb árakon, mint Európa más, szervezett földgázpiacain. A tőzsdetársaságtól kapott tájékoztatás szerint januárban 72 715 megawattórányi azaz 6,5 millió köbméter gáz fordult meg a tőzsdén, ennek körülbelül a kétharmada azonnali szállításra.

A kereskedés a továbbiakban erősödhet is. Ezt a CEEGEX a spotpiacon arra alapozza, hogy rendszere kereskedési platformként is használható, így azon a tőzsdetagok egyensúlyban is tarthatják portfóliójukat. A határidős kereskedést az élénkítheti, hogy 2015. decemberben megindult az árjegyzői funkció. (Az árjegyző funkciója szerint vállalja, hogy a kereskedés legnagyobb részében kétoldali árjegyzéssel biztosítja a piac likviditását.) A tőzsdetársaság honlapján az RWE Supply & Trading GmbH szerepel határidős piaci árjegyzőként, mellette öt „normál” tag neve szerepel. A spotpiaciak között az Axpo Austria GmbH, a JAS Budapest Zrt. és a MET Magyarország Zrt. a market maker, és van további négy kereskedő is. A CEEGEX jelenleg is tárgyal több hazai és külföldi piaci szereplővel azok esetleges csatlakozásáról.

A CEEGEX a vásárlók számáról és ügyleteik gyakoriságáról nem közölt adatokat a Világgazdasággal – mint mondták, azokat üzleti titokként kezeli –, de úgy tudjuk, hogy a mostani aktivitás jelentős része egyetlen tőzsdetaghoz köthető. A jegyzések csökkenő tendenciájáról is csak annyit közöltek, hogy azokat a piaci szereplők, illetve a kereslet-kínálat alakulása határozza meg, arra pedig nincs rálátásuk. Megtudtuk viszont, hogy a CEEGEX – összhangban a piaci igényekkel, továbbá a vonatkozó uniós rendelettel és a hazai energiahivatali határozattal – új termékek idei bevezetésének lehetőségét vizsgálja.

gáztőzsde
Kapcsolódó cikkek