Cégvilág

Varga Mihály feltámasztaná a fegyvergyártást

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint hosszabb távon húzóágazat lehet Magyarországon a fegyvergyártás. A szakmát megdöbbentették a tárcavezető szavai. A piaci szereplők nemigen hisznek a fegyvergyártás ilyetén felvirágzásában - írja a Nol.hu.

Egy hete fogadta el a kormány az Irinyi-tervet, mely szerint 2020-ig 23,5-ről 30 százalékra kell ­növelni az ipar részarányát a bruttó hazai terméken (GDP) belül. Hét ­stratégiai ágazatot jelöltek meg, ezek egyike a fegyvergyártás, ami Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint hosszabb távon húzóágazattá válhat Magyarországon.

Az állami HM EI vezérigazgatója, Móró Lajos is elismerte a Biztonságpiac keddi szakmai konferenciáján, hogy a hazai igények kielégítésére nem érdemes fegyvergyárat alapítani, még akkor sem, ha egy tételben akarnák lecserélni a honvédség és a rendészeti szervek összes kézifegyverét.

Ezzel együtt a kormányzati tervek között – a Népszabadság információi – szerepel a fegyvergyártás feltámasztása. Magyarországon 120 cég végez hadiipari tevékenységet, amelyek valamivel több mint 1700 embert foglalkoztatnak. A védelmi iparban érdekelt vállalatok száma persze magasabb, és összességében tízezres nagyságrendben foglalkoztatnak szakmunkásokat és mérnököket.

fegyvergyártás
Kapcsolódó cikkek