Cégvilág

A tilalom ellenére még mindig gyűjtenek tagokat a fogyasztói csoportok

Hét esetben indult hatósági eljárás tavaly annak gyanújával, hogy sérült a fogyasztói csoportok szervezésének 2012 óta hatályos tilalma, illetve nyilvános felhívással gyűjtöttek tagokat.

Összesen 25 esetben ellenőrzött fogyasztói csoportot, vásárlói klubot működtető vállalkozást a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) 2015-ben – tájékoztatta a Világgazdaságot a hatóság. Tíz esetben hirdetés útján értesültek a fogyasztói csoportot szervező, működtető tevékenységről, emellett tizenöt fogyasztói kérelem, közérdekű bejelentés alapján vizsgálódtak.

A Brazíliából indult, Magyarországra portugál közvetítéssel az 1990-es évek elején eljutott, majd gomba módra szaporodó fogyasztói csoportok olyan vásárlási társulások, amelyekben a csatlakozók vállalják, meghatározott mértékű részleteket fizetnek, hogy az így összegyűlt pénzből bizonyos időközönként sorra megszerezhessék egy-egy nagy értékű árucikk – általában ingatlan (akár külföldi is) vagy gépkocsi – tulajdonjogát, illetve igénybe vehessenek egy adott szolgáltatást. A szerződéseket meghatározott futamidőre kötik, amely alatt a tagnak hozzá kell jutnia – például sorsolással – az ígért vagyontárgyhoz.

Ám annyi csoport tönkrement, megszűnt, vagy eltüntette a vagyonát, köztük tagjainak befizetéseit, hogy az Országgyűlés 2012. január 1-jével megtiltotta ilyenek létrehozását. Emellett előírta, hogy 2014. január 1-jétől új fogyasztó kizárólag – a szerződés felmondással történő megszüntetése következtében – kieső fogyasztó helyére vehető fel, s tilos fogyasztói csoportba fogyasztókat nyilvános felhívás útján gyűjteni. A fogyasztói csoportot működtető vállalkozások tevékenységük folytatását 2014. január 31-ig kötelesek voltak bejelenteni az NFH-nak. Ezt heten tették meg, arról azonban a hatóságnak nincs adata, hogy a tagokkal kötött szerződések mikor járnak le.

Az NFH a hivatalból indított eljárásai során tíz olyan hirdetést azonosított tavaly, amelyet fogyasztói csoportot szervező, működtető vállalkozás jelentetett meg. A fogyasztói csoportokat népszerűsítő reklámok, hirdetések csaknem minden esetben kedvező feltételű („fix forint alapon/ingatlanfedezet nélkül”), az esetek többségében azonnali „hiteleket” („Várakozás és mellébeszélés helyett!”, „Gyorskölcsön!”) ígértek az arra különösen rászoruló fogyasztóknak („vállalkozóknak/nyugdíjasoknak/BAR (KHR) listán szereplőknek” „nyugdíjasoknak, akár 75 éves kor felett is”).

A kérelemre indult eljárások közül hét esetben indult hatósági eljárás a fogyasztói csoport szervezésének tilalmát kimondó rendelkezés megsértésének gyanúja, illetve nyilvános felhívás útján történő taggyűjtés miatt, továbbá azért, hogy az NFH megvizsgálja, megfelelően tájékoztatták-e a fogyasztókat. A Fővárosi Törvényszék cégbírósága egy fogyasztói csoportot működtető vállalkozást – a témavizsgálat ideje alatt jogerőre emelkedett döntésében – megszüntetett. Mindegyik esetben megindult a hirdetéseket közzétevő vállalkozások felelősségre vonása, több eljárás van folyamatban.

A fogyasztói csoportok létrehozásának tilalma miatt volt meglepő, hogy Rogán Antal január közepén bejelentette, a kormány a hasonló elven működő lakásszövetkezetek indításával kíván konkurenciát teremteni az évek óta sikeres hazai lakás-takarékpénztáraknak. A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője példaként említette, hogy egy lakásszövetkezet ezer tagja közül évenként száz jutna új otthonhoz. Akkor a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. óvatosságra intett a nem kellően biztonságos feltételekkel működő fogyasztói csoportok, vásárlói klubok esetleges létrehozásával kapcsolatban.

fogyasztói csoport
Kapcsolódó cikkek