Cégvilág

Eladásra készítik elő a cégeket

Az Elmű és az Émász áramszolgáltató és -kereskedő társaságok külön cégbe szervezik a hálózataikat tulajdonló és üzemeltető cégeiket azért, hogy azokat el lehessen adni a magyar állam által kijelölt gazdasági társaságnak. Az adásvételre a magyar kormány és a két társaság németországi tulajdonosa, az RWE-csoport által tavaly májusban született szándéknyilatkozatban foglaltak alapján kerülne sor. Ebben kimondták, hogy a két hálózati társaság 49 százaléka 2016 első felében kerül magyar állami ellenőrzés alá.

A külön cégbe szervezés a tulajdonosváltás technikai eszköze. Első lépcsőben az Elmű és az ÉMÁSZ igazgatósága tavaly jóváhagyta az Elmű DSO Holding Kft., illetve az ÉMÁSZ DSO Holding Kft. megalapítását, hogy majd e két új cég gyakorolhassa az Elmű Hálózati Kft., illetve az ÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft. fölötti teljes befolyást. Az Elmű és az ÉMÁSZ a két elosztótársaságban lévő üzletrészét apportként viszi be az Elmű DSO-ba és az ÉMÁSZ DSO-ba. A változáshoz 2015 októberében kérték a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) jóváhagyását, amelyet a hivatal a napokban adott meg – egyúttal 1-1 millió forinttal meg is bírságolta az Elműt és az ÉMÁSZ-t, mert kicsit előreszaladtak a cégjegyzékbe való bejegyzés kérelmezésével.

Az említett szándéknyilatkozat részeként az Elmű és az ÉMÁSZ eladja az egyetemes áramszolgáltatási (ESZ) üzletágát a Magyar Fejlesztési Banknak. A két eladó tavaly októberben kezdeményezte a MEKH-nél ESZ-engedélyének visszavonatását, majd e tevékenységüket átruházták közös cégükre, az Elmű-ÉMÁSZ Energiaszolgáltató Zrt.-re. Egyetemes szolgáltatói tevékenységüket a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) venné meg, a több mint 700 ezer főt ellátó új ügyfélszolgálati társaságukat pedig az MFB-hez tartozó ENKSZ állami közműholding.

A szándéknyilatkozat alapján az MVM 49 százalékosra növelheti részesedését az ország legnagyobb széntüzelésű erőművében, a Mátrai Erőműben a német EnBW részvényeinek megvásárlásával.
Az állami közműszolgáltatás kialakítása a gázszegmensben előbbre tart, sőt ott az idén teljessé is válhat. A gáz- és az áramellátás központosítását az elképzelések szerint a távhőszolgáltatás állami irányítás alá vétele követi.

Elmű ÉMÁSZ
Kapcsolódó cikkek