Cégvilág

Negyvenévesen válik az Acer

Átszervezéssel próbál úrrá lenni növekvő nehézségein az információtechnológiai óriás.

Átszervezéssel próbál úrrá lenni növekvő nehézségein a tajvani Acer információtechnológiai óriás. Külön cégben viszik tovább a hagyományos hardware-gyártást és önálló céget alapítanak az új szolgáltatások köré. Utóbbiak közé tartozik a magas profitrátával kecsegtető felhő-alapú adattárolás, a vállalati e-business szolgáltatások és az okoseszközökön futtatható programok, amelyek fejlesztése ezután szervezetileg is elválik a hagyományos számítástechnikai eszközökétől. Az okoseszközök és viselhető termékek gyártása viszont a „new business” része lesz.

Az alaptevékenység, a „core business” a PC, a notebook és a tablet mellett, a szerverek és kijelzők gyártását folytatja. A két cég fölé létrehoznak a saját tulajdonú holding társaságot, amely menedzseli és felügyeli a működést és összehangolja a fejlesztéseket. Az alapításának 40. évfordulóját idén ünneplő, s a számítógépgyártók globális rangsorában a Top5-ben magának stabil helyet kibérelő Acer az utóbbi években nem ír sikertörténetet, eladásai - főleg az olcsó kínai konkurencia szorításában – egyre csökkennek.

A cég szintén ma tette közzé tavalyi számait: e szerint minden mutatója romlott. Bevételei 2014-ben képest 20 százalékkal 263 milliárd új tajvani dollárra, azaz 8,1 milliárd amerikai dollárra estek vissza, adózott eredményében 67 százalékos zuhanás volt, a 604 milliós tiszta profit – ami 18 millió US dollárnak felel meg - ezen a szinten nem tekinthető befektetővonzó adatnak. A cég erősen notebook-függő, eszközértékesítésének 57 százalékát ma is ez adja, míg az asztali PC-k részesedése 17 százalékos.

acer
Kapcsolódó cikkek