Cégvilág

Jól járt a Jedi vevője

Sikeres volt a BÁV második plakátárverése. A legdrágább tételek ugyan kikiáltási árukon keltek el, a többinél azonban nagy áremelkedések is voltak.

Hosszú távra tervezi a BÁV Aukciósház vezetése a vintage plakátok bevezetését az árverési piacra. Az már az első két plakátaukció után látszik, hogy új gyűjtői-vevői réteget sikerül elérniük ezekkel. A múlt heti kamaraaukció vezető tételét, A jedi visszatér plakátját sikerült eladni 350 ezer forintos kikiáltási árán – az ikonikus darabot Helényi Tibor, a magyar plakátgrafika egyik kiemelkedő alakja készítette. Helényi csaknem két évtizedig az Interpress Magazin vezető grafikusa volt, vonzódott a sci-fi műfajához, a Star Wars-filmek plakátjain kívül ő készítette A nyolcadik utas: a halál vagy a Robotzsaru plakátterveit, különleges módon olajfestmények formájában. Helényi Dalí-ihletésű, szürreális Star Wars-plakátjai a nemzetközi piacon is ismertek, keresett rajongói ereklyék, több külföldi blogon is írtak róluk.

Alig egy éve, 2015 májusában a Budapest Poster Gallery már rendezett egy internetes árverést, ahol Helényi hagyatékából származó eredeti Star Wars-plakáttervek és -poszterek kerültek ki a piacra, és az 52 tétel igen magas árakon ment el, a többségük valószínűleg külföldi gyűjtőkhöz került. Ezekhez képest aki most jutalékkal együtt 420 ezerért megvette a Jedi-film egész íves, nyomdai jelekkel ellátott, vagyis nagy valószínűséggel onnan kicsempészett plakátját, az igen jó áron jutott hozzá. (A poszter egy kisebb méretű változata 2014-ben 1325 dollárért kelt el egy külföldi aukción.)

Gazdára talált Máté András egész íves plakátja is a Brigitte Bardot főszereplésével készült Magánélet című francia filmhez, ez is a kikiáltási árán, 300 ezer forintért. Az előző alkalomhoz hasonlóan jól mentek Bud Spencer, azaz a Piedone-filmek plakátjai: az 1987-es Én a vízilovakkal vagyok című film plakátjának ára 25 ezer forintról 75 ezerre emelkedett (tervezője Görög Lajos grafikus). Az 1981-es És megint dühbe jövünk plakátját – a Révész–Wigner grafikus házaspár művét –15 ezerről 55 ezer forintra licitálták fel. A Piedone-filmek ihletésére, Bujtor István rendezésében és főszereplésévek készült Ötvös Csöpi-filmek közül az 1981-es Pogány Madonna plakátját lehetett megszerezni, ez 15 ezer forintról 40 ezerig jutott.

Kultikus magyar film volt 1982-ben az András Ferenc rendezte Dögkeselyű Cserhalmi György főszereplésével. Plakátját Szykszian Wanda alkotta meg, most 70 ezerért talált gazdára 50 ezres kezdés után. Az Egészséges erotika poszterjéért 40 ezer forintot adtak, ez is csaknem duplája a kezdő árának. A Süsü plakátja duplázott, így lett 26 ezer forint az ára.

A BÁV mindent megtett a műfaj népszerűsítéséért, filmkritikus és plakátgyűjtő tartott vezetéseket az árverési kiállítás ideje alatt, a honlapjukon lakberendező ad tanácsot, hogyan lehet beilleszteni vintage plakátokat egy mai enteriőrbe. A tavalyi első aukciójuk főként magyar filmek plakátjaira fókuszált, most a kultuszfilmek kerültek a középpontba, októberben pedig ismét másfajta válogatást terveznek, főként külföldi filmek külföldi grafikusok által tervezett plakátjaiból.

BÁV jedi
Kapcsolódó cikkek